НОВИНИ

Изложба на Иво Хаджимишев, дарена на Националната бибилиотека в Ирландия

08/03/11

На 28 февруари 2011г. в изложбената зала на ирландския Национален фотографски архив в Дъблин се състоя церемония, организирана с подкрепата на българското посолство, на която българският художник-фотограф Иво Хаджимишев официално дари на домакините авторската си фото-изложба „Светлописи от Ирландия: Аранските острови”. Изложбата е съставена от 50 фотографии, заснети от автора по време на пребиваването му на Аранските острови през ноември 2008 г. Трите малки островчета, представляващи най-западната точка от ирландското атлантическо крайбрежие са обявени за национален културен резерват, поради съхранената им самобитност и запазването на ирландския език, като основно средство за общуване.

Част от фотосите бяха експонирани в залата на архива, като съгласно взетото от ирландска страна решение, впоследствие ще бъдат изложени на подходящо място в сградата на Националната библиотека.

Дарението бе прието с благодарност от г-жа Фиона Рос, директор на Националната библиотека на Ирландия.

В приветствието си посланик Емил Ялнъзов подчерта уникалната стойност на тази изложба, като свидетелство за културната близост между българския и ирландския народ.

Авторът Иво Хаджимишев сподели лични спомени и наблюдения, свързани със създаването на експозицията. Оповестена бе и високата оценка, дадена за фотографиите и техния автор от президента на Ирландия - г-жа Мери Макалийс.

Сред гостите на събитието бяха общинският съветник Маникс Флин, Джефри Кийтинг /бивш ирландски посланик в България/, зам. ректорът на Тринити Колидж Юрген Баркхоф, писателят Джак Харт, посланици, дипломати и българи, живеещи в Дъблин.

Преди пристигането си в Ирландия експозицията е представяна в София и други български градове. Първото й откриване през март 2009 г. в Етнографския музей в столицата е по време на официалното посещение на президента на Ирландия г-жа Мери Макалийс в нашата страна.