НОВИНИ

Кръгла маса на тема „България и Европа. Променящи се идентичности” в Лондон

10/02/11

На 2 февруари 2011 г. Факултетът по славянски източноевропейски науки към Юнивърсити колидж – Лондон бе домакин на кръгла маса по повод издаването на книгата „България и Европа. Променящи се идентичности”. Събитието бе осъществено съвместно с Посолството на Република България в Лондон, Центъра по славянски и източноевропейски науки към Юнивърсити колидж – Лондон и Центъра по балканистика към Голдсмитс колидж.

Кръглата маса бе открита от проф. Робин Ейзълууд, директор на Факултета по славянски и източноевропейски науки. Д-р Стефанос Кацикас, съставител и редактор на книгата, представи идеята за обединяването в един сборник на разработки на различни водещи в областта учени, които да дадат по-широк и задълбочен поглед върху взаимоотношенията между България и Европа. Книгата е резултат от конференцията „Да бъдеш европеец: България и Европа – минало, настояще и бъдеще”, организирана от Факултета по славянски и източноевропейски науки към Юнивърсити колидж - Лондон.

В дискусията участие взеха проф. Галин Тиханов, д-р Евгения Маркова и д-р Веселин Димитров, чиито презентации бяха опит да се постави в по-широк контекст в културен, социален, исторически и политически аспект развитието на отношенията между България и Европа. Водещ на кръглата маса бе доц. Огнян Ковачев, лектор по български език, литература, история и култура в Юнивърсити колидж – Лондон.

При закриването на кръглата маса посланик Любомир Кючуков подчерта, че европейската интеграция е процес, който не започва и не свършва с акта на приемането на страната за пълноправен член на Европейския съюз. Той отбеляза още значението на разширяването на ЕС за интеграцията на континента и за разширяването на зоната на мир, стабилност и просперитет в Европа.

Присъстващите гости, сред които видни представители на академичните и културни среди във Великобритания, дипломати и представители на българската общност, посрещнаха с голям интерес и внимание организираната дискусия.