НОВИНИ

Фестивал на българите под надслов «Аз съм българче» в Мадрид

06/12/10

На 21 ноември 2010 г. в Мадрид се проведе за втори път Фестивал на българите по света под надслов “Аз съм българче”. Инициатор и организатор на събитието бе Деана Иванова, председател на Асоциация на българите T.A.N.G.R.A, съвместно с българското посолство, ДАБЧ, община Мадрид и в.”Нова дума”. Празникът бе посветен на Деня на будителите, 1 ноември.

Събитието бе открито от посланик Иван Христов с приветствие до участниците във Фестивала от името на министър Божидар Димитров. В словото си посланик Христов призова за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура у българите, живеещи в чужбина и за мотивиране на децата им, да изучават родния език.

Във Фестивала взеха участие 17 неправителствени организации, деца от българските училища, които представиха родната ни култура пред гостите, сред които испанци, латиноамериканци, румънци, поляци, руснаци и украинци.

Възпитаниците на училищата, включени в Националната програма „Роден език и култура зад граница” доказаха своите постижения в конкурсите за детска рисунка, детско литературно творчество и танцово и музикално сценично изкуство на тема: „Мой град, мой свят”. На отличилите се бяха връчени награди, а на останалите участници – грамоти и подаръци, осигурени от ДАБЧ.

Най-голямата награда бе Короната на Фестивала, изработена и подарена от българския склуптор Иво Чочев.

Вторият Фестивал на българите по света „Аз съм българче” завърши със заключителен концерт, в който 8 танцови съставa на българи, живеещи на територията на Испания представиха богатия български фолклор.