НОВИНИ

Конференция на българските училища извън граница в Мадрид

06/12/10
На 20 и 21 ноември 2010 г. в посолството на Република България в Мадрид се проведе първата конференция на българските училища извън границите на България, на тема «Българското училище в Испания. Специфика,  постижения, предизвикателства”. Събитието бе организирано съвместно от Асоциацията на българите в Испания „Балкан”, Асоциацията на българските училища в чужбина и българското посолство. Специални гости на конференцията бяха Председателят на ДАБЧ Росен Иванов и Христо Стоичков, Председател на Асоциацията на българите в Барселона “Свети Георги”.

Посланик Иван Христов приветства  участниците в конференцията от името на Президента на Република България Георги Първанов и Министъра на външните работи Николай Младенов.

 В работната програма взеха участие Генералният консул на България във Валенсия Константин Коджабашев, ръководители и преподаватели от български училища в Испания, представители на неправителствени организации, академични центрове и журналисти. Управляващият директор на Фондация «Димитър Бербатов» - г-жа Димитрина Ходжева представи проекта на Фондацията за електронни учебници в помощ на българските училища зад граница.

 Целта на конференцията е развитие на диалога между българските училища в Испания, обмяна на опит, сътрудничество, взаимопомощ, образователни проекти и комуникационна мрежа.

В рамките на събитието бе представен открит урок по литература за смесени класове (11 и 12 клас), както и фолклорна програма от учениците на у-ще «Св. Иван Рилски», Мадрид.