НОВИНИ

Представяне в Лондон на сборника „България и Европа. Променящи се идентичности”

06/12/10

 

На 30 ноември 2010 г. в посолството на Република България в Лондон бе представена книгата „България и Европа. Променящи се идентичности”. Сборникът обхваща разработки на различни водещи в областта учени и е следствие на конференцията „Да бъдеш европеец: България и Европа – минало, настояще и бъдеще”, организирана от Факултета по славянски и източноевропейски науки към Юнивърсити колидж - Лондон през 2004 г. Събитието бе реализирано съвместно с Центъра по балканистика към Голдсмитс колидж.

Представянето на книгата бе съпроводено от дискусия по темата. Участие в нея взеха трима от авторите – д-р Стефанос Кацикас, д-р Мариета Станкова и д-р Василис Монастириотис, чиито презентации бяха опит да се даде по-широк исторически, социален и политически контекст на развитието на отношенията между България и Европа от края на XIX век до днес.

Посланик Любомир Кючуков подчерта, че европейската интеграция е процес, който не започва и не свършва с акта на приемането на страната за пълноправен член на Европейския съюз. Той отбеляза още значението на разширяването на ЕС за интеграцията на континента и за разширяването на зоната на мир, стабилност и просперитет в Европа.