НОВИНИ

Изложба на наградени автори от Международното биенале на графиката, Истанбул

01/12/10

В рамките Шестото международно триенале на графичните изкуства- София 2010 г., Галерия „Мисията” на Държавния културен институт е домакин на Международно биенале на графиката – Истанбул, Турция / Наградени автори.
Шестото международно триенале на графичните изкуства е сред значимите международни прояви в областта на визуалните изкуства у нас и с потенциал да се превърне в актуална платформа за съвременна световна графика. Колекцията на Триеналето е пъстра панорама от класически и експериментални възгледи в графиката, включва произведения на автори от 22 държави от целия свят. Сред гостите на Триеналето са: проф. Сюлейман Текчан – основател и директор на Международното биенале на графиката в Истанбул; Хуго Бесарт - носител на десетки награди за графика и водещ професор в Антверпен, както и проф. Тан Пинг от Пекин, представител на забележителната китайска графична традиция. За пръв път тази година, международното триенале на графичните изкуства – София представя богата програма от съпътстващи изложби. Експонирани в общо 7 престижни столични галерии, колекциите „подсказват” на публиката колко много и безкрайни са възможните превъплъщения и лица на съвременната графика и че вглеждането в тях може да се превърне във вълнуващо преживяване.
Доброто партньорство между Държавния културен институт и Международното триенале на графичното изкуство датира от 2007 г. Експозицията „Графики от 5-то международно триенале” е включена в проекта пътуващи изложби на Института и е показвана в редица държави от Европа и САЩ.
Организатор: Съюз на българските художници/ секция “Графика и илюстрация”
Партньори: Столична община, програма “Култура”, Министерство на културата на Р България, Държавен културен институт – МВнР, Национален дарителски фонд “13 века България”, Фондация “Поддържане на изкуството в България” с любезното съдействие на: Посолство на Кралство Белгия в България, Посолство на КНР в България, Посолство на Р Турция в България и галериите: СБХ, АКАДЕМИЯ, „МИСИЯТА”, „СЕЗОНИ”, „СРЕДЕЦ”, галерия „1908”
Експозицията може да бъде видяна от 01 до 09 декември 2010 г.