НОВИНИ

Концерт на Ансамбъл „Софийски солисти” в Лондон

01/12/10

На 26 ноември 2010 г. се състоя заключителният в програмата на Фестивала на българската култура в британската столица гала - концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти” в Лондон. Той бе със специалното участие на Ваня Станкова – сопрано, Кристина Блаумане – виолончело и Иво Станков – цигулка.

Пред многобройната публика в „Сейнт Джеймсис Пикадили” за първи път бяха изпълнени творбите на един от най-големите български композитори Парашкев Хаджиев „Коленича пред теб” и на младата българска композиторка Добринка Табакова „Слънчев триптих”. Акцент в концертната програма беше и световната премиера на произведението „В тишината на обърнатата земя”, написано специално за фестивала от британския композитор Гуин Притчард.

В своето слово по този повод, посланик Любомир Кючуков подчерта, че Фестивалът на българската култура е представил по достоен начин пред чуждата аудитория културата на България, нейните традиции и съвременни постижения в областта на музикалното изкуство, разширил е кръгът от приятели и почитатели на националното ни изкуство.