НОВИНИ

50 годишен юбилей на дипломатическите отношения между България и Кипър

01/12/10

На 25 ноември 2010г., по повод 50 годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Кипър, в старинната зала „Кастелиотиса” в Никозия бе изнесен симфоничен концерт с участието на български музиканти в Кипър и кипърски музиканти, заършили в България.

Като част от програмата на честването бе открита и фотографска изложба на български и кипърски фотограф под надслов „Две Родини - една любов”.

Събитията бяха открити от заместник - председателят на Представителството на ЕК в Кипър - Гиоргос Елиопулос и от посланик Веселин Вълчев. Г-н Елиопулос изтъкна ползотворното сътрудничество между Кипър и България като членки на ЕС. Посланик Вълчев се спря на историята на половин вековния юбилей на дипломатическите отношения между двете страни.

Гости на отбелязването на юбилея бяха дипломати, ръководители на културни институции и фондации в Кипър, представители на Съюза на българите и българската общност, „Български вестник”, учители от българските училища.

Изложбата и концерта са организирани съвместно с Представителството на Европейската комисия в Кипър, Съюзът на българите в Кипър и са под почетния патронаж на г-жа Елси Христофиас - съпруга на кипърския президент.