НОВИНИ

„Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО” в Кипър

24/11/10

На 15 ноември 2010г., по повод 50 годишнината от дипломатическите отношения между Република България и Кипър, бе открита съвместна фотоизложба на паметници на културата под закрилата на ЮНЕСКО в България и Кипър. Българската експозиция, която е от програмата „Пътуващи изложби” на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, се представя за първи път пред кипърската общественост.

Фотоизложбата бе открита от министъра на образованието и културата Андреас Деметриу и посланик Веселин Вълчев. Министър Деметриу изтъкна видимата духовна близост между двата народа през вековете. В словото си посланик Вълчев се спря на историята на половин вековния юбилей на дипломатическите отношения между България и Кипър, както и на цивилизационния принос на страната ни в световната културна история.

На откриването и на приема по този повод, присъстваха посланиците на 22 държави, главнокомандващият силите на ООН в Кипър, митрополитът на Месауриа - Григориус, министри, депутати, ръководители на културни институции и фондации в Кипър, представители на Съюза на българите, на „Българският вестник”, учители от българските училища.

Изложбата бе организирана от Националната комисия на Кипър за ЮНЕСКО, българското посолство и с подкрепата на националния превозвач "България ЕР".