НОВИНИ

„Български хроники” на Стефан Цанев, представена в Българския културен институт в Прага

17/03/08

Събитието, което е част от отбелязване на 130-а годишнина от Освобождението на България, се състоя на 5 март 2008 г. в присъствието на представители на българската диаспора, българисти, чешки книгоиздатели и книгоразпространители, членове на чешкия ПЕН-клуб.
Срещата в Българския културен институт с автора Стефан Цанев, съпругата на писателя Доротея Тончева, представител на издателство „Жанет 45”, благодарение на което двутомника на Стефан Цанев е факт, даде възможност ценителите на неговото творчеството в чешката столица да се докоснат до майсторството на неговото перо.
На следващия ден,  програмата на представянето му включваше и срещи в Националната библиотека с членове на чешкия ПЕН - клуб, с Асоциацията на чешките книгоиздатели и книгоразпространители, с преводачи и българисти. На среща в Националната библиотека на Чехия бе дискутирано състоянието на съвременната българска литература, нейното издаване и разпространение.
Проявата, която се състоя със съдействието на Държавния културен институт към МВнР, ще допринесе за активизирането на българо-чешките отношения в областта на културата.