НОВИНИ

Българско участие в международна изложба за печатна графика в Пекин

08/11/10
На 4 ноември 2010г. в Националната художествена галерия в Пекин се откри международна изложба на печатна графика от гостуващи автори на базата за печатна графика в Гуанлан до Шънджън. В експозицията със свои творби участват четирима български художници.
В среща на представител на българското посолство с директора на Отдела за изложби и академичен обмен на базата за печатна графика, бе обсъдена възможността за бъдещо сътрудничество на базата Гуанлан с български творци. Понастоящем в Гуанлан работи българският художник Юлиян Йорданов, носител на първа награда от Световния конгрес за екслибрис, проведен в Пекин през 2008 година.
Със съдействието на Държавния културен институт, партньорството с китайските творци от графична база Гуанлан  продължава и в София с гостуване и откриване на тяхна изложба на 6 декември 2010 г. в галерия „Средец” на МК, в рамките на VІ-то Триенале на графичните изкуства.
В галерия „Мисията” на Културния институт, в качеството му на партньор и съорганизатор на VІ-то Триенале на графичните изкуства, от 1 до 10 декември 2010 г. ще бъде представена изложба с наградени творби от  Международното биенале на графиката – Истанбул.
След приключване на изложбите, съпровождащи Триеналето на графиката, ще бъдат селектирани определен брой произведения в пътуваща изложба под надслов “Графиката – посланик”.