НОВИНИ

Фестивал на българската музикална култура в Лондон

04/11/10

На 2 ноември 2010 г. в Лондон с гала концерт на  формацията "Мистерията на българските гласове” бе открит  Фестивал на българската музикална култура. В официалната вечер участваха и лауреати на организирания от фондация „Димитър Бербатов” конкурс за талантливи деца. Организатор на Фестивала е „Classical Concerts Productions", с директор г-н Иво Станков, известен в британските музикални среди цигулар. Той, заедно със своята съпруга Ваня Станкова, оперна певица, са хората, благодарение на които, до голяма степен събитието е факт тази година. Те живеят и работят от десет години в английската столица, участват в представления, организират концерти, развиват преподавателска дейност. Специфичната формула на фестивала предвижда до края на ноември в британската столица да гостуват и други известни изпълнители, сред които Камерен ансамбъл „Софийски солисти”. Българска музика ще изпълняват и популярни чуждестранни музиканти. Сред тях е Струнен квартет „Бридж”, един от най-утвърдените камерни ансамбли на английската сцена и струнен квартет "Форте" от САЩ. Лондонският български хор, в който участват певци от цял свят, ще представи новия си албум. За първи път в културен център като британската столица ще има цял месец българско присъствие, а организаторите са разработили специална рекламна кампания.
В своето приветствие към гостите и участниците посланик Любомир Кючуков изрази увереност, че Фестивалът на българската музикална култура ще допринесе за утвърждаването мястото на българското изкуство в  афиша на един от водещите културни центрове в света.  Поздравление по повод откриването на фестивала изпрати министърът на културата Вежди Рашидов. Българското посолство в Лондон посрещна изпълнителите от ансамбъл „Мистерията на българските гласове” и бе домакин на съвместния им майсторски час с Лондонския български хор.
Патрони на фестивала са министърът на културата Вежди Рашидов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Българския Сити клуб в Лондон Кирил Сакскобургготски, съпругата на известния български писател Петър Увалиев - Соня Рув и Димитър Бербатов, с подкрепата на Посолството на Република България в Лондон.