НОВИНИ

В България се върнаха нелегално изнесени антики

03/11/10
След близо две годишни общи усилия България си върна нелегално изнесени от територията й антични предмети, които бяха заловени от канадските власти през 2008 г. Задържаните две пратки предназначени за внос в Канада са съдържали приблизително 276 археологически предмета, включващи 261 монети, обеци, медальони, брошки, ножове, орнаменти, две човешки фигурки, както и други малки предмети. Предметите са изследвани от експерт от Музея за изящно изкуство в Монреал и експерт от Кралския музей на Онтарио.  Експертизата им установява, че те са  автентични, изработени от сребро и бронз, а датировката им обхваща периода от Римската и Византийската империи до Средновековието, фигурките са от 1800-1200 пр. Хр., и всички те биха могли да се отнесат до територията на днешна България.
След своевременната намеса и активно съдействие на Министерството на външните работи в междуинституционалната координация по случая с Министерството на културата, Министерството на вътрешните работи и Върховната касационна прокуратура, е изпратена молба за правна помощ за извършване на следствени действия, с която се изиска връщане на монетите и антиките от канадската държава на българските съдебни власти.Така през 2010 г. канадските власти разпореждат монетите и антиките да бъдат върнати на българското правителство на основание Конвенцията на ЮНЕСКО от 1970 г.
Министерството на външните работи предприе необходимите действия по приемането и пренасянето на задържаните монети и антични предмети до България. Този добър пример за транснационално сътрудничество в предотвратяването на нелегалния трафик на културни ценности, което е бич на световната културна, е модел както на успешна работа, така и знак за предупреждение към бъдещи посегателства.