НОВИНИ

Министър Николай Младенов откри изложбата „Глаголица” по повод Деня на народните будители

02/11/10

В Деня на народните будители, когато изразяваме почитта си към духовните водачи на българската нация и тяхното дело в борбата им независима българска държава, за съхраняване на духа, съграждане на фундамента на нацията и държавата, министър Николай Младенов откри изложбата „Глаголица” .
Министърът припомни, че за първи път Денят на народните будители се чества през 1922 година като жест към хората, които са помогнали на страната ни да бъде духовно извисена. Според него 1 ноември и 24 май са двата най-истински български празника. Благодарение на великото дело на Константин Кирил Философ, създал  най-съвършеното графично и логично извеждане на символи в световната практика – глаголицата, експозицията е и израз на нашата гордост като нация, която има две писмености - глаголица и кирилица и неповторимо фонетично разнообразие. Най-истинската българска азбука е Глаголицата, сподели министър Младенов и поясни, че това е азбука, която събира в себе си едно ново начало за България и Балканите.
Провокиран от загадката „глаголица”, като неизменна част от нашето културно наследство с неизчерпаем духовен заряд, авторът на експозицията – Павлин Петров, отправя визуален призив към своите сънародници да бъдем горди със своята уникална писменост.
Проектът се реализира в партньорство на Държавния културен институт и Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7).  Павлин Петров е председател на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите - А.Р.И.З.-7. www.ariz7.com
Картините в експозицията представят по самобитен начин символите от първата българска писменост и връщат към корените на българския род. В тях успешно се съчетават многообразие от материали като кожа, текстил, дърво, метал, керамика. Освен азбуката ГЛАГОЛИЦА, могат да се видят и символи, използвани от древните българи, монограмите на кан Аспарух и кан Кубрат.
На официалното откриване на изложбата в сградата на МВнР организаторите посрещнаха гости от дипломатическия корпус, представители на държавни институции, български и чуждестранни компании, културни организации, учени и изследователи.
Специален поздрав към гостите поднесоха талантливите деца от дует  „Рукатка”.
Държавният културен институт ще включи експозицията в своя проект „Пътуващи изложби”, с което ще обогати културните календари на мисиите на България в чужбина. 

http://video.bgnes.com/view/10111