НОВИНИ

Министър Николай Младенов открива изложбата „Глаголица” по повод Деня на народните будители

29/10/10
Откриването ще се състои на 1 ноември в 18.30 часа в МВнР.
Събитието е посветено на историческата за всеки българин дата 1 ноември и е израз на гордостта и почитта ни към духовните водачи на българската нация, към тяхното дело в борбата им независима българска държава, за съхраняване на духа, съграждане на фундамента на нацията и държавата, без който нито една държава не би могла да се развива и просперира.
Благодарение на великото дело на Константин Кирил Философ, създал  най-съвършеното графично и логично извеждане на символи в световната практика – глаголицата, експозицията е и израз на нашата гордост като нация, която има две писмености- глаголица и кирилица и неповторимо фонетично разнообразие.
Провокиран от загадката „глаголица”, като неизменна част от нашето културно наследство с неизчерпаем духовен заряд, авторът на експозицията – Павлин Петров, отправя визуален призив към своите сънародници да бъдем горди със своята уникална писменост.
Картините в експозицията представят по самобитен начин символите от първата българска писменост и връщат към корените на българския род. В тях успешно се съчетават многообразие от материали като кожа, текстил, дърво, метал, керамика. Освен азбуката ГЛАГОЛИЦА, могат да се видят и символи, използвани от древните българи, монограмите на кан Аспарух и кан Кубрат.
Проектът се реализира в партньорство на Държавния културен институт и Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7). Павлин Петров е председател на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите - А.Р.И.З.-7. www.ariz7.com
На официалното откриване на изложбата в сградата на МВнР организаторите ще посрещнат гости от дипломатическия корпус, представители на държавни институции, български и чуждестранни компании, културни организации, учени и изследователи.
Празникът ще бъде отбелязан и с кратък музикален поздрав от млади талантливи деца, изпълнители на фолклорна музика.
Държавният културен институт ще включи експозицията в своя проект „Пътуващи изложби”, с което ще обогати културните календари на мисиите на България в чужбина. Достъпът до изложбата ще бъде само с покани. За допълнителна информация: Държавен културен институт Тел.: 8076430 
Достъпът до изложбата ще бъде само с покани. За допълнителна информация: Държавен културен институт Тел.: 02/8076430