НОВИНИ

Изложбата „Силата на гражданското общество” в Латеркени, Ирландия

21/10/10

На 14 октомври 2010 г. в областния музей на област  Донегал, намиращ се в град Летъркени, северозападна Ирландия, бе представена за пореден път изложбата на ДКИ „Силата на гражданското общество – съдбата на евреите в България по време на Холокоста”, която от няколко месеца е пътуваща експозиция на Ирландската фондация за образование по въпросите на Холокоста /HETI/.
На откриването на изложбата в музея в Летеркени присъстваха българският посланик Емил Ялнъзов, кметът на областта Донегал – г-жа Кора Харви, кметът на града г-н Кълберт, уредникът на музея г-жа Джудит Макарти, общински съветници и  посетители на музея.
Приветствия поднесоха  г-жа Кора Харви и посланик Ялнъзов, който подчерта,  че изложбата е дарение от ДКИ към МВнР на Ирландската фондация HETI, като принос към образователната й програма в Ирландия. В словото си посланикът отбеляза  20-годишнината на дипломатическите отношения между двете страни и състоялото се през миналата седмица посещение на ирландския външен министър Михал Мартин в България.    
Гостите бяха приятно изненадани от изпълнения на българската оперна певица Анна Стефанова, солист на старозагорската опера, която в момента живее в област Донегал.      
Преди представянето си в град Летеркени, изложбата вече бе експонирана в ирландските градове Дъблин, Корк и Килкени, при проявен значителен интерес от страна на местната общественост и образователните институции.