НОВИНИ

Съвместен българо-чешки проект "Стъклото в чешкото изкуство" , отбелязва 90-та годишнина от установяването на дипломатически отношения.

07/10/10

 

По повод годишнината, Държавният културен институт, съвместно с Чешкия културен център  и Арт център "Алтера" има удоволствието да представи в Арт център "Алтера"(в сградата на ИНТЕРПРЕД", бул. Драган Цанков 36)от 14 октомври до 12 ноември уникалната изложба “Стъклото в чешкото изкуство”. Откриването ще се състои на 14.10 (четвъртък) от 18.30 ч.

Изложбата се осъществява с професионалната подкрепа на Музея за приложни изкуства в Прага (UPM). Подборът на експонатите е на д-р Милан Хлавеш, завеждащ секция "Стъкло и керамика" в UPM. Проектът предоставя изключителната възможност да бъдат събрани и представени на българската публика автори от много висока величина, носещи славата на чешкото стъкло по целия свят и утвърждаващи неговата международна популярност. Школата, която създава покойния вече проф. Либенски и неговата съпруга г-жа Брихтова, оставя следа в историята на приложните изкуства посредством своите ученици - създатели на днешния облик и тенденции в художественото стъкло. Тя е и ярко доказателство за дълбочината на българо-чешките културни връзки и традиции. Като истински приятели на България – проф. Либенски и съпругата му, приемат в своите ателиета редица български студенти, които развиват традициите на чешкото художествено стъкло, пренасят го у нас и го поставят в контекста на едно ново, модерно изкуство.