НОВИНИ

Младежкият оркестър на Европейския съюз с първи концерт в София

12/03/08

На 22 март в столичната зала „България” под патронажа на Президента на Република България, Министерство на външните Работи, Министерство на културата и Европейската комисия ще се състои  първият концерт на Младежкия оркестър на Европейския съюз.
Под диригентството на Владимир Ашкенази и с участието на солистката Арабела Щайнбахер, цигулка, оркестърът ще изпълни:
Панчо Владигеров Рапсодия "Вардар"
Ян Сибелиус "Концерт за цигулка"
Рихард Щраус "Symphonia Domest
ica"
София е от началните точки в европейското турне на Младежкия оркестър, което включва изпълнения в Букурещ, Братислава, Виена, Милано и завършва в Ливърпул – Европейска столица на културата 2008.
Тридесет години след създаването си Оркестърът вече включва и български музиканти, а в програмата е и една най-емблематичните български творби – Рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров.

За концерта в София, вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, който е и член на Почетния комитет на Младежкия оркестър на Европейския съюз отправи поздравление, в което се казва:

"За мен е чест да Ви приветствам на първия концерт на българска сцена на Младежкия оркестър на Европейския съюз.

Събрал в едно младите музиканти, световно известните диригенти и най-важното - музикалната съкровищница на Европа – този оркестър е уникален вестоносец на основните европейски ценности – сътрудничеството и хуманизма.
Тридесет години след създаването си Оркестърът вече включва и български музиканти, а в програмата е и една най-емблематичните български творби –Рапсодия „Вардар” на най-представителната фигура в българската музикална култура от поколението композитори, които черпят идеи от българския фолклор. Съдбата на това музикално произведение е еманация на уникалния български музикален талант и същевременно на патриотизма. Панчо Владигеров е имал възможността да бъде гражданин на света, но да остане българин. Рапсодия „Вардар” творба, пропита с толкова български дух, композиторът създава в чужбина.
Младите музиканти на България отдавна са изтрили границите на континента, но сега – работейки в Младежкия оркестър с колегите си от всичките 27 европейски страни – ще имат възможност да очертаят друга разделителна линия – много по-красива линия – да представят най-съкровените творения на българската културна идентичност.
Искам да им пожелая на добър час. Нека всеки един от тях да носи винаги в себе си частица от духа на неповторимия Владигеров и да продължи неговата мисия – да твори, така че да запази българската самобитност като равностойна част от света."

Младежкият оркестър на Европейския съюз обединява най-талантливите млади музиканти на континента под ръководството на световноизвестни диригенти. Изключителните изисквания към изпълнителите, заедно със забележителното лидерство на диригентите, е извоювало репутация в областта на музиката, сравнима с тази на най-престижните оркестри в света. МОЕС се ражда с идеята да създаде оркестър, който представя европейският идеал за единство и постигане на мир и социална толерантност. Уникалният опит, който МОЕС предоставя на своите млади музиканти, стимулира социални контакти и културно обогатяване e  безценен за бъдещата кариера на всеки от тях. Повечето продължават като професионални изпълнители във водещи европейски оркестри.