НОВИНИ

Прожекция на документалния филм за Алцек Мишев „Да летиш с плавници“ и дискусия в Нов български университет

06/06/24

На 7 юни 2024 г. от 18 ч. в Корпус 1, Аула на Нов български университет (НБУ) ще се състои прожекция на документалния филм „Да летиш с плавници“ и последваща дискусия, посветена на изключителния художник и пърформанс артист Алцек Мишев. Организатори на събитието са НБУ и Държавният културен институт към Министъра на външните работи (ДКИ).

Филмът „Да летиш с плавници“, с продуценти Агитпроп и Мартичка Божилова и режисьор Мария Аверина, разказва за непрестанното търсене на смисъл в изкуството и живота. Художникът Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, ни води в това философско и естетическо пътуване през времето, пространството и идеите. Филмът включва картини, пърформанси, експерименти и електронна музика, звучаща в пространствата на две старинни къщи в малък италиански град, както и трогателни срещи с най-близки хора и места в България след 50 години раздяла.

Участници в дискусията ще бъдат гл. ас. д-р Владимир Димитров, който ще сподели своите експертни познания върху творчеството на Алцек Мишев. Режисьорът на филма, г-жа Мария Аверина, ще разкаже за своята работа и процеса на създаване на документалния филм „Да летиш с плавници“, а г-жа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, също ще вземе участие в дискусията, представяйки културния контекст и значението на изкуството на Алцек Мишев за българската културна сцена.

Филмът и дискусията предлагат уникална възможност да се запознаем отблизо с живота и творчеството на Алцек Мишев – един артист, който смело търси свободата в своите творчески търсения. Алцек Мишев започва своя творчески път през 60-те години в комунистическа България, където абстракционизмът за него е символ на свобода. През 1971 г. той напуска България и се установява в Италия, където става един от най-ярките представители на перформативното изкуство през 70-те и 80-те години. През 2023 г. филмът беше удостоен с наградата за най-добър български документален филм на Филмовия фестивал за документално кино в областта на изкуството Master of Art Film Festival.