НОВИНИ

Изложбата ,,Азбука и история“ гостува във Валенсия по повод празника за 24 май

29/05/24

На 24 май 2024 г., в културния център „Bancaja“ в град Валенсия Генералното консулство на Република България във Валенсия отбеляза Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с тематична лекция и изложба. На събитието присъстваха консулът и вицеконсулът на Италия и консулът на Мароко, представители на академични среди, председатели на български асоциации в чужбина и на ръководители и учители от български неделни училища в консулския окръг на генералното консулство на Република България във Валенсия, и граждани.

Присъстващите на събитието имаха възможност да разгледат мобилната изложба ,,Азбука и история“, която представя ролята на българската азбука в културната история на славянските народи и на писмеността като основата на историческата памет на човечеството. На изложените 24 пана бяха представени етапите от развитието на двете азбуки – глаголицата и кирилицата и промените им като писмени системи с идеята да се разкрият политическите и културно-исторически факти, които са ги предизвикали. Изложбата представя ключовото място на Първото и Второто българско царство в оформянето на кирилицата като общославянска писмена система през Средновековието. Като третата азбука в Европейския съюз, кирилицата, също се изправя пред редица предизвикателства на модерната епоха, свързани с технологичното развитие на обществото.

В изложбата е използван материал от Архива на Центъра за Славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев“ и от редица български и чуждестранни книгохранилища. Много от образците се  показват в изложбата за първи път. Експозицията е съвместен проект на Държавния културен институт към МВнР, Центъра за Славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“. Автори - чл. кор. Аксиния Джурова и проф. дфн Вася Велинова. Консултант - проф. д-р Казимир Попконстантинов.