НОВИНИ

Изложбата „България и мозайките“ бе представена на 13. Фестивал за съвременна мозайка в Назано, Италия

28/05/24

Най-новата изложба от програмата "Пътуващи експозиции" на Държавния културен институт - „България и мозайките“ бе представена на 13. Фестивал за съвременна мозайка, който се преведе между 20-26 май в град Назано, Италия. Участието бе организирано от Българския Културен Институт в Рим със съдействието на ДКИ.

Изложбата e реализирана от Фондация „Балканско наследство“ за Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България през 2023 г. в сътрудничество с български музеи, нестопански организации и специалисти в областта на изкуствознанието и археологията.

Мозайките, които Държавният културен институт има удоволствието да покаже чрез изложбата, са създадени от различни култури през последните две хилядолетия. Най-многобройни са мозайките от Античността (ІІ – VІ в.) и ХХ в. – две епохи, в които това изкуство преживява разцвет и се създават забележителни негови образци на територията на съвременна България.

Експозицията има за цел да представи богатото мозаечно наследство в България чрез избрани детайли от антични, средновековни и съвременни мозайки и да подчертае връзката на България с опазването, проучването и комуникацията на мозаечното наследство в Югоизточна Европа.