НОВИНИ

Участие на Държавния културен институт в 9-тата Генерална асамблея на Глобалната мрежа за публична дипломация

27/05/24

На 22 май в Доха, Държавата Катар се проведе 9-тата Генерална асамблея на Глобалната мрежа за публична дипломация GPDNet, в която участие взе екип от Държавния културен институт към министъра на външните  работи – директорът Снежана Йовева –Димитрова и старши специалист Ния Табакова.

В рамките на богатата програма организаторите представиха нови идеи и проекти за колаборация между държавите членки на GPDnet, очерта се бъдещата платформа на мрежата за засилването на партньорствата и организирането на общ фестивал по повод отбелязването на 10 години от създаването на организацията.

В своето изказване директорът на ДКИ Снежана Йовева благодари на Генералния директор на Глобалната мрежа по публична дипломация Мириям Ал Саад за поканата и отличната организация на международното събитие, на което имаше участници от Унгария, Молдова, Укрйна, Таджикистан, Босна и Херцеговина, Малайзия, Куба, Турция, Филипините, Грузия, Гана, Кения, Руанда, Мозамбик, Тайван и др. Г-жа Йовева акцентира върху новите предизвикателства в обществата и света,  които предефинират програмите ни за културна дипломация, подчерта ролята на Института за реализирането на редица проекти на българската дипломация и във формирането на културни политики. В специална презентация Ния Табакова  представи дейностите на института, нови партньорства и предстоящи важни и с международен обхват проекти, като предстоящата международна конференция по публична дипломация през октомври в София, на която ще присъства президента на GPDnet проф. д-р Халед ал-Сулейти.

Пълноправното членство на България в мрежата е от 2021 година, когато с активното съдействие на Посолството на Р България в Доха Посолство на България в Доха / Embassy of Bulgaria in Doha се осъществява приемането на Института в организацията, в която към настоящия момент членуват 29 държави от целия свят.

Глобалната мрежа за публична дипломация е учредена през 2014г. в Сеул, като платформа, чиято цел е да допринася към международната общност посредством инициативи на културните, академични и граждански общности, като подпомага и допринася за международното сътрудничество. Членовете на Глобалната мрежа за публична дипломация (GPDNet) са посветили своята дейност на публичната и културна дипломация в своите държави. Фондация „Катара“ – Доха изпълнява функциите на ротационен председател на GPDNet от 2019 г.

Българският посланик Пламен Делев бе сред гостите на официалното откриване на Асамблеята, както и  на съпътстващите културни събития. В рамките на Асамблеята се откри международната фотографска изложба “Националното облекло: източник на гордост и наследство”, представяща традиционни фолклорни облекла от държавите членки. В експозицията България участва с четири професионални фотографии на български народни носии от колекцията на Светослав Петров, с фотограф Петя Добрева и предоставени със съдействието на Ани Йовева, в партньорство с Държавния културен институт.