НОВИНИ

Уникалното кримско-татарско културно наследство разкрива новооткритата изложба „Qalqan/Щит” в галерия „Мисията“

09/05/24

На 8 май в галерия "Мисията" към Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България се откри изложбата „Qalqan/Щит”, която привлече вниманието на широката общественост. Събитието се проведе в присъствието на високопоставени гости - заместник-министърът на външните работи на Република България, г-жа Мария Ангелиева, извънредния и пълномощен посланик на Украйна в Република България, г-жа Олеся Илашчук, артистът Рустем Скибин и много други дипломати и гости.

Директорът на Държавният културен институт Снежана Йовева приветства гостите и отбеляза, че откриването на изложбата и гостуването лично  на артиста Рустем Скибин в София, в тези изключително тежки времена, е висока чест за всички, които са уважили събитието в галерия „Мисията“.

Заместник-министър Мария Ангелиева подчерта в своето слово, че изложбата е много важен акт на подкрепа и солидарност: "Проектът на известния кримско-татарски творец Рустем Скибин, озаглавен "Щит", е своеобразен истински творчески израз на предизвикателствата и изпитанията на времето, в което всички ние живеем. В навечерието на празника, който ни обединява повече от всякога в европейска солидарност и общочовешки ценности – 9 май, Денят на Европа, денят на мира и единството, имам удоволствието да бъда тук в галерия „Мисията“ към Държавен културен институт и да открия една наистина интересна международна изложба, за което поздравявам организаторите от Института и Посолството на Украйна в България.“

Н. Пр. Илашчук сподели важно послание, посветено на значението на изложбата: "Проектът "Щит" на най-известния кримско-татарски майстор Рустем Скибин ние посвещаваме на една много важна и тежка годишнина. Преди осемдесет години по заповед на Сталин всички кримски татари са депортирани от Крим, като почти половината от тях умират по пътя или през първите години от живота си в изгнание. Това е едно от най-тежките престъпления на двайсети век – принудително депортиране и загуба на родния им дом за десетилетия." Посланик Илашчук добави: „Въпросите относно Крим и осигуряването на правата на кримскотатарския народ са в основния дневен ред на ръководството на нашата държава.“

Изложбата представя керамични пана и информационни плакати, които разкриват исторически орнаменти и богатото културно наследство от кримските татари. Творчеството на Рустем Скибин допринася за запазването на паметта и идентичността на един народ.

За работата си Рустем Скибин споделя: "В продължение на няколко века този вид кримско изкуство практически не е изучавано. Наследството от шедьоври на нашето изкуство се съхранява в световните музейни колекции и е непознато на широката публика. Това е свързано с унищожаването, преследването и блокирането от страна на Царска Русия, Съветския Съюз и съвременната Руска Федерация на културното наследство и идентичността на коренното население на Крим – кримски татари, караими и кримчаки."

Рустем Скибин, работещ от 20 години по този проект, е роден в Самарканд през 1996 г. и завършва Самаркандското училище по изкуства. След депортацията на кримските татари, той се връща в Крим и започва активно да изследва, възражда и развива древните кримскотатарски занаяти. Неговият уникален стил на полихромна живопис на керамични изделия, озаглавен "Quru Isar", е признат за нова глобална марка на Крим и Украйна.

Художественият проект се реализира с подкрепата на Посолството на Украйна в Република България, Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България, Меджлиса на кримскотатарския народ, НПО „Ел Чебиер“, Лвивския музей за история на религията и Обединената инициатива "Кримски фронт".

Изложбата "Щит" е отворена за посетители всеки делничен ден и ще продължи до 17 май 2024 г.

Снимки: Стефан Марков