НОВИНИ

Изложбата ,,Дипломация и изкуство II “ беше открита в Модерната галерия в Подгорица

20/03/24

Представителната изложба от богатата колекция на Министерство на външните работи ,,Дипломация и изкуство“, част II беше представена в Модерната галерия в столицата на Черна гора – гр. Подгорица. Проектът се реализира съвместно от посолството на Република България в Черна гора и Градската галерия (Музеи и галерии) на столицата Подгорица с подкрепата на Държавен културен институт към Министъра на външните работи.

Експозицията включва 22 живописни творби на утвърдени български художници, успели да съхранят постиженията в областта на изобразителното изкуство от предните поколения артисти, добавяйки своите творчески търсения. Произведенията са от художествения фонд на Министерството на външните работи на България, създаван в продължение на десетилетия, забележителен по обем и по художествени качества творби. Представени са автори, творили през първата половина на 20 век – Константин Щъркелов, Деню Чоканов, Атанас Михов, Здравко Александров, Васил Стоилов, следвани от тези, творили през 60-те години на отминалия век – Владимир Мански, Ваня Дечева, Тодор Динов, Борис Ненов, Владимир Гоев. Преобладават живописните платна, предимно пейзажи. Едновременно с това, присъстват и новите тенденции от 70-те и 80-те години в изкуството на следващите поколения - опростяване на художествения образ, изграждане на национален стил с оригинални пластични тълкувания, нова вещественост, поява на асоциативна живопис, монохромна образност и т.н.

В приветственото си слово към гостите директорът на Музеи и галерии, Подгорица, г-жа Ивана Чупич подчерта, че изкуството е най-красивата форма на културна дипломация, както и че културата има неизмерим потенциал и силно влияе върху формирането на общия образ на една държава. В същото време, допълни тя, артистите са най-добрите посланици на своята страна, защото техният творчески обхват е личната карта на всяка държава. „Изкуството обединява хората чрез естетика, създава неразрушими приятелства и формира универсална система, която не познава териториални граници и като такава представлява богатство, на което всички можем да се радваме еднакво, както е случаят тази вечер“, сподели в края на речта си г-жа Чупич.

От своя страна, посланик Стефан Димитров акцентира върху връзката между изкуството и дипломацията, които създават изображения и впечатления, но също така и мостове между различните култури. Отбеляза, че и за двете е необходима изразителност и креативност. Ръководителят на българското посолство окачестви изкуството като мека дипломация, която създава трайна промяна в дългосрочен план. Историята, културното наследство и изкуството са най-прекият път към обединение, а взаимодействието между изкуството и дипломацията е отличен способ за гарантиране на диалог и разбирателство между различните култури, както и за насърчаване на мира и справедливостта в света.

В заключение, посланик Димитров подчерта като свой основен приоритет приятелството между нашите два народа да се основава не само на историята и традициите, но и на познанието един за друг и информираността за съвремието.

Събитието продължи с коктейл с българско вино, по време на който беше засвидетелствана високата оценка на гостите за организацията на изложбата и качеството на представените произведения. Присъстваха над 60 гости, сред които министърът на културата на Черна гора и други висши представители на черногорските институции, акредитираните в Черна гора посланици, представители на дипломатическия корпус и международните организации, бизнес средите, както и културни дейци.

Изложбата се реализира с медийното партньорство на Българска Телеграфна Агенция и ще бъде достъпна за посетителите от 19 март до 2 април 2024 г. На тяхно разположение е специален двуезичен каталог и картички с изображения на картините, предоставени от Държавния културен институт.