НОВИНИ

ИЗЛОЖБАТА „ДИПЛОМАЦИЯ И ИЗКУСТВО“ ГОСТУВА В ПАРЛАМЕНТА В ТИРАНА

23/02/24

На 26 февруари 2024г. в сградата на албанския парламент ще бъде открита представителната изложба „Дипломация и изкуство“, в рамките на официалното посещение в Република Албания на г-н Росен Желязков, председател на Народното събрание на Република България.

Изложбата „Дипломация и изкуство“ се реализира от екипа на Държавния културен институт към министъра на външните работи като част от програмата „балкански диалози“. Избрани са 22 живописни творби от богатия Художествен фонд на МВнР на утвърдени български художници от следвоенния период, успели да съхранят постиженията в областта на изобразителното изкуство от предните поколения артисти, добавяйки своите творчески търсения. Тази експозиция е продължение на първоначалната изложба "Дипломация и изкуство", посветена на 140 години от създаването на Българската дипломатическа служба, представяна в редица национални и регионални музеи и галерии. Успехът й бе споделен и в национални галерии и музеи в: Национална галерия - Скопие и Български културно-информационен център, Северна Македония, Цетине – Национален музей, Черна гора, Сараево – Национален музей за литература и театрално изкуство, Босна и Херцеговина, както и в България - Велико Търново, Благоевград, Русе, Кюстендил, София.

Представени са автори, творили през 40-те и 50-те години – Константин Щъркелов, Деню Чоканов, Атанас Михов, Здравко Александров, Васил Стоилов, следвани от тези, творили през 60-те – Владимир Мански, Ваня Дечева, Тодор Динов, Борис Ненов, Владимир Гоев. Преобладават живописните платна, предимно пейзажи. Това може да се обясни със специфичната функция на художествения фонд – да създава естетическа атмосфера в служебните и официалните помещения на министерството и на задграничните мисии. Едновременно с това като се проследи развитието на художествената изразност през годините, ще открием и новите тенденции от 70-те и 80-те години в изкуството на следващите поколения. Те са свързани с опростяване на художествения образ, изграждане на национален стил с оригинални пластични тълкувания, нова вещественост, поява на асоциативна живопис, монохромна образност и т.н. Тук са представени Найден Петков, Андрей Лекарски, Георги Божилов, Йордан Кацамунски, Светлин Русев, следвани от Георги Баев, Свилен Блажев, Стоян Цанев, Велико Маринчевски, Иван Милев. 

Забележителен автор, включен в изложбата е българинът, живеещ от десетилетия в Милано, Алцек Мишев, който през 2021 година дари своя работа за Художествения фонд на МВнР. Неговата миниатюра върху дъска пресъздава акцията му „Преплуване през Атлантика“  /1979 – 1982г./, където Мишев прекосява Атлантическия океан, плувайки десетки километри на ден в басейна на презокеанския лайнер „Куин Елизабет – 2“.

Към изложбата има и специален двуезичен каталог "Дипломация и изкуство II".

Проектът се реализира съвместно между Българското посолство в Тирана и Държавния културен институт към министъра на външните работи, с медийното партньорство на Българската телеграфна агенция.

 

Ключови думи #cultureconnect #travelexhibition