НОВИНИ

Изложбата-инсталация „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“ и мултимедийна презентация

13/02/24

На 12 февруари 2024 г. в Изложбена зала “Триъгълна кула на Сердика” на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16 бе открита изложбата-инсталация „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“. В нея се разказва истинската история на едно еврейско момиче от Берлин-Вилмерсдорф, което заедно с родителите си се укрива през октомври 1942 г., за да избегне преследването от националсоциалистическия режим. Семейството оцелява, благодарение на помощта на много хора, вярващи, че доброто си заслужава риска. Амбицията на експозицията е да разказва на достъпен за децата език със средствата на графичния роман за възходът на хитлеризма в Германия през 30-те години, за антиеврейското законодателство и преследванията на евреи, за хуманния жест на много немци, рискували живота си, за да спасят своите еврейски съседи като Сузи и нейното семейство.

Изложбата е реализирана от фондация „Културни перспективи“, а Държавният културен институт е партньор в рамките на в дейностите по проекта „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“.

На откриването поздравления към гостите отправиха оперната певица Ина Кънчева, председател на фондацията, заместник-кметът на София по културата и образованието Яна Генова,  Максим Делчев изпълнителен директор на Организацията на евреите в България „Шалом“, директора на музея доц. Венета Ханджийска. Те изтъкнаха, че изложбата е важна и актуална, показва значимостта на борбата с антисемитизма и всякакви форми на нетолерантност.

Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова в обръщението си представи и мултимедийните материали, създадени в рамките на българо-норвежкия проект и част от експозицията в Триъгълната кула на Сердика“. Те са част от друга изложба - „Еврейската улица - реконструкция“, представена в Регионален исторически музей – София през 2023 г. (концепция и архивни изследвания на Иванка Гезенко). В съпоставка с „инсталацията-лабиринт на Сузи“ дават и перспективата за паметта за българското общество в неприемането на антисемитизма като идеология и политика. Видео-материалите „25 минути срещу езика на омразата“ (автор Виктория Бехар) са  размисъл за това как изграждаме резистентност към всяка проява на нетолерантност.

 

Изложбата е открита за посещения до 19 март 2024 г.