НОВИНИ

„Сузи, внучката от къщата на N4“ и "Еврейската улица - реконструкция" в една обща изложба в експозиционно пространство Триъгълната кула

09/02/24

На 12 февруари 2024 година в Триъгълната кула - експозиционното пространство на Регионалния исторически музей София се открива изложбата „Сузи, внучката от къщата на N4“, представен от CULTURRAMA.ART.

"Проектът Сузи" е базиран на книгата на берлинската писателка, илюстраторка и учителка Биргита Бер. Изложбата разказва истинската история на едно еврейско момиче от Берлин-Вилмерсдорф, което заедно с родителите си Щефи и Лудвиг Колм се укрива през октомври 1942 г., за да избегне преследването от националсоциалистическия режим. Семейството оцелява, благодарение на помощта на цяла мрежа от хора, вярващи, че доброто си заслужава риска.

Държавният културен институт участва в реализирането на "Сузи" в рамките на проекта за противодействие на антисемитизма и опазване на еврейското наследство по Двустранния фонд на Норвежкия финансов механизъм. В експозицията в Триъгълната кула са включени и мултимедийните материали от изложбата "Еврейската улица - реконструкция" и видео-посланията за заплахите на днешната проява на нетолерантност и как изграждаме съпротивителни сили.

Ключови думи #изложби2024