НОВИНИ

Галерия „ Мисията“ представя изложба „СВЯТ – СТАЯ“ на Елена Аначкова

08/02/24

Държавният културен институт към Министъра на външните работи отличи с награда Елена Анакчова на Националната скулптурна изложба през 2023 година, организирана от секция „Скулптура“ на Съюза на българските художници и бе поканена да се изяви самостоятелно в галерията в знак на подкрепа на развитието на младите творци у нас.

 

На 15 февруари в галерия „ Мисията“ ще се открие изложба „СВЯТ – СТАЯ“ на Елена Аначкова. Тя е отличена с приз в миналогодишното издание на конкурса за скулптура на Съюза на българските художници. Едно от най – представителните събития в календара на СБХ е Националната скулптурна изложба, организирана от секция „Скулптура“.  Събитието се провежда веднъж на всеки две години, в него са взимали  участие едни от най – изявените пластици в България и се радва на изключителна популярност.

В миналогодишното издание на събитието са поканени художниците, членове на СБХ, както и млади автори до 35-години, като не е наложено условие те да са предимно членове на съюза. Поканата дава възможност да се представят в едно пространство творби на скулптори от различни поколения, да се очертаят тенденции в съвременната скулптура, да бъдат забелязани млади, навлизащи в изкуството творци. Елена Аначкова не само получи приз на събитието , но и бе удостоена с Наградата на Държавен културен институт към МВнР.

Изложбата „СВЯТ –СТАЯ“ представя серия композиции, всяка от които може да се възприеме като създаваща свое собствено затворено пространство или обитаваща отвореното, чуждо, дори екстериорно пространство. Повечето от обектите са изчистени, много от тях са лесни за осмисляне с един поглед - от една страна понятни и интериорни, а от друга, способни да бъдат освободени от мащаба си, мисловно изведени извън мястото си. Сходствата във формите и съпоставянето на обемите създават едно общо “място” - достатъчно защитено, за да се възприема като вътрешно, и достатъчно отворено, за да се възприема за външно.

Всяко от тези възприятия има сетивен и мисловен аспект: мащабът, формата, материалът и позицията на обектите носят информация, но съпоставянето им от зрителя с неговия собствен мащаб, собствената му позиция и осмислянето на тази част от формата им, която не е веднага видима, допълва това знание. Всяко от “местата”, създадени от един или повече предмети, предразполага зрителя да усети или избере своето място сред тях. Независимо от пропорциите на избраната група обекти, присъствието на зрителя, чрез вниманието му към тях, е между тях. Той обитава мястото, което те дефинират.

Целта на изложбата не се съдържа в развиването на една композиция до чист, неподвластен на предефиниране от възприятията обект, а в чувството за обитаемост на всеки един предмет и на цялото, което те създават заедно: място, с уюта на затвореното и свободата на отвореното. Заради присъствието на зрителя сред тях, формите не са това, което той вижда, а това, което той е подканен, от самия себе си, да види чрез тях.

Заповядайте в галерия „Мисията“ на 15 февруари на вернисаж между 18-20 часа, за да разгледате изложбата „СТАЯ –СВЯТ“ на Елена Аначкова.