НОВИНИ

СТАРТИРА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ФИЛМОВИЯ ФЕСТИВАЛ MASTER OF ART

02/02/24

За девета година Филмовият фестивал за документално кино в областта на изкуството  Master of Art ще събере ценители на различни жанрове, а Държавният културен институт отново е институционален партньор и подкрепя новия филм за големия артист Алцек Мишев, който е откриващо събитие. На 9 февруари от 19.00 ч. в кино "Люмиер" е премиерата на документалния филм на режисьора Мария Аверина „Да летиш с плавници“, сценарист е журналистката Мариана Светославова.

„Да летиш с плавници” е филм за непрестанното търсене на смисъл в изкуството и живота. Художникът Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, ни води в това философско и естетическо пътуване през времето, пространството и идеите. Картини, пърформанси, експерименти, електронна музика, звучаща в пространствата на две старинни къщи в малък италиански град, разгорещени разговори за съвременно изкуство, трогателни срещи с най-близки хора и места в България след 50 години раздяла ...

Алцек Мишев е роден през 1940 г. в Дупница. Наследник е на стар зографски род - прадядо му Иван Зографски е един от художниците, изрисували и реставрирали Рилския манастир през XIX век. Той завършва живопис в Националната художествена академия през 1966 г. Алцек Мишев започва своя творчески път през 60-те години в комунистическа България, когато се увлича по абстракционизма, който за него тогава е символ на свободата. Дързък в творческите си търсения и стремящ се към по-широки хоризонти, през 1971 г. художникът взима радикалното решение да напусне България завинаги. Озовавайки се в Италия, той се гмурва в новата за него територия на пърформансите, като успява да стане един от най-ярките представители на перформативното изкуство през 70-те и 80-те години. Заради прочутия пърформанс “Преплуване на Атлантическия океан” (1979 – 1982) биографията му се украсява със слуха, че е избягал от тогавашния режим плувайки и се оформя в мит на героичния художник, предприел невъзможното в името на творческата свобода. Самоироничен, смел, търсещ предизвикателствата, още през 1976 г. в книгата "Европа – Америка – различните авангарди" на Акиле Бонито Олива, представяща най-влиятелните 30 европейски и 30 американски художници, от българските творци са включени единствено Алцек Мишев и Кристо. 

В Художествения фонд на Министерство на външните работи има една картина от Алцек Мишев, дарена лично от него през 2021 година на специална среща между него и директора на Държавния културен институт Снежана Йовева в Милано, която  творба участва в сборната представителна изложба „Дипломация и изкуство“ и е показвана до сега в национални музеи и галерии в Скопие, Сараево, Цетине, Тирана и др.. (https://www.mfa.bg/bg/culture/news/2375 )

               Любопитно е, че визията на 9-тото издание на Фестивала е в цвета на годината - нежен и подхранващ прасковен нюанс, който служи като напомняне да намалим темпото и да се грижим за себе си и един за друг,  на фона на глобалните конфликти и безкрайни източници на стрес. Името на романтичния цвят отразява осезаемата чувственост, свързана с нюанса: кадифени праскови, меки пера от марабу и гладки винтидж сатени и коприни – представяме си всичко това, когато мислим за комбинацията от розово и оранжево.

Цялата богата програма с документални филми в областта на изкуството от Фестивала Мастер оф арт може да следите на страницата - https://masterofartfilmfestival.com/bg/

Ключови думи #masterofart