НОВИНИ

Художникът Иван Милушев ще бъде награден на фестивала "Кастра" в Словения

09/08/23

Иван Милушев, художник и директор на Градската художествена галерия в Благоевград, е сред петимата носители на награди от петото издание на фестивала на акварела в голям формат "Кастра". Фестивалът ще се проведе от 26 август до 8 октомври т.г. в Айдоущина, Словения, под егидата на "Локарева галерия". Организаторите на фестивала "Кастра" на акварела работят в партньорство с Община Айдоущина, Международната асоциация по акварела в Словения (IWS Globe) и Съюза на словенските живописци.

Българският художник ще получи награда, присъждана от спонсорите на биеналния международен фестивал - фирмите "Tosla" и "Coоognotto". Той бе избран от международно жури сред над 180 творци от 45 страни, които изпратиха свои произведения за "Кастра" '23. Освен него, от България в конкурса се включиха и художниците Светлин Софрониев, Свилена Бабукчиева и Хенриета Манева.

Наградите ще бъдат връчени по време на откриването на "Кастра" на 26 август в Дома на културата в Айдоущина. Всички наградени акварели ще бъдат изложени на съпътстващата фестивала изложба от 27 август до 8 октомври т.г., а Галерията ще бъде отворена за посещения всеки ден от вторник до събота, от 15:00 до 19:00 часа (вход свободен).

Иван Милушев е възпитаник на НХА и ръководи Градската художествена галерия в Благоевград от десет години. Той е участвал в повече от 40 самостоятелни и колективни изложби у нас и извън страната. Професионалната му кариера се развива в областта на илюстрацията, акварела, графиката и живописта.

В неговото творчество се отразява съчетание на български и световни влияния, а стилът му се отличава с оригиналност и иновативност. Проектите му привличат внимание и от международната общност на художници и критици.

Творчеството на Иван Милушев беше представено в рамките на програмата „Балкански диалози“ в галерия "Мисията" през 2022 г. в изложбата „Близост“, заедно с неговия колега от Турция - Яшарали Тахир.