НОВИНИ

Заключителната седмица на Българо-Норвежкия проект

23/07/23

Средата на месец юли за Държавния културен институт беше белязана с поредица от дейности, които да отбележат календарното приключване на проекта за противодействие на антисемитизма и опазване на еврейското наследство.

1. На 14 юли 2023 г. в самоковската Байракли джамия е открита изложбата „Памет и плакати“, създадена от 12 автори след проведена през април творческа работилница в града. Директорът на Института г-жа Снежана Йовева благодари на домакините – кмета на града Владимир Георгиев и директора на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов за готовността да бъдат партньори в този проект. Той е посветен на такава важна тема като запазване на паметта за общественото противопоставяне на плановете за унищожение на еврейските ни сънародници  преди осем десетилетия и на поглед към многообразието на културата ни. Тези художници се запознаха с наследството на Самоков и в тяхно лице градът ще има убедени приятели, каза тя. 

2. На 17 юли в пресклуба на БТА Дипломатическият институт организира финалното представяне на резултатите от проекта „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазване на еврейското наследство“:

• Директорът на Дипломатическия институт г-жа Таня Михайлова представи резултатите от дейностите по проекта, възложени за изпълнение на Института, сред които проучване на общественото мнение, предоставящо информация за обществените нагласи към антисемитизма в България; създаване на тематична изследователска мрежа за Холокоста и антисемитизма посредством публични и експертни форуми; публикации по темите, свързани с инициативата като първото цялостно издание на „Произходът на тоталитаризма“ на Хана Арент на български; създаване на интегрирана дигитална платформа на проекта; откриващо и заключително събитие.

• Първият по рода си в България Национален план за борба с антисемитизма ще бъде разгледан от Министерския съвет каза по време на заключителната пресконференция по проект  директорът на дирекция „Права на човека“ в Министерството на външните работи /МВнР/ Ангел Банджов. В проучването установихме, че като цяло имаме една по-скоро положителна картина. Нивата на антисемитизъм в България са по-ниски от други държави. В България традиционно се запазва високата степен на интегрираност на българските евреи във всеки един аспект на живота и се запазва висока оценка към приноса на евреите за развитие на България и българското общество, посочи още той. В българското общество установихме, че въпреки положителните нагласи, все пак познанието на едни хора за други хора невинаги е достатъчно задълбочено. 

• Представяйки дейностите на Държавния културен институт по проекта директорът Снежана Йовева-Димитрова подчерта именно тази водеща линия - може още много да се направи за изучаването на въпросите на наследството и на отражението на историята в съвременните измерения на обществото ни като преграда срещу прояви на антисемитизъм. За тези 24 месеца Институтът е работил по над 20 проекта, партнирал си е с над 300 експерти от институции на наследството, академичните изследвания и обществените процеси, с творци и представители на граждански организации. Създадени са над 35 творчески продукта, които ще продължат своя път към национална и чуждестранна аудитория и след завършека на този проект. Те вече имат среща с публика през последните месеци – и я оценяваме на близо три хиляди зрители, посочи госпожа Йовева-Димитрова.

Представени бяха няколко от творческите продукти - акценти от програмата на Държавния културен институт. Участниците в пресконференцията се обединиха, че това е само формален завършек на дейностите по проекта, като остава трайният ангажимент на България за противодействие на антисемитските прояви и популяризиране на еврейското наследство особено в контекста на отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи през тази година.

3. На 21 юли – петък, край паметника на Спасението на българските евреи пред фасадата на Националната художествена академия в София беше представена версия на изложбата „Плакати и памет“. Тази среща на творческите продукти с публиката в столицата е петата поред след представяне в Бургас, Пловдив, Сливен и Самоков и имахме възможност да бъдем заедно с по-голямата част от авторите. Изложбата е инспирирана от посланието за хуманизъм и противопоставяне на антисемитизма, които носи историята за спасяването на българските евреи преди 80 години. Представени са плакатите на Анна Симеонова, Иван Кашлаков, Кирил Златков, Люба Томова, Маргарита Дончева, Мая Стайкова, Мила Лозанова, Ненко Атанасов, Петър Чучулигов, Радослава Боор, Страхил Димитров и унгарския майстор на социално ангажирания плакат Петер Поч. Резултатът е колекция – израз на гражданската и творческа реакция срещу антисемитизма и насилието, срещу всяка форма на незачитане на човешкото достойнство и правото на живот.

4. В същия ден Държавният културен институт отвори врати за своите партньори в проектните дейности, за да споделим впечатления и идеи за следващите ни съвместни дейности.