НОВИНИ

Участие на Държавния културен институт в срещата на Борда на Фондация "Азия-Европа" (АСЕФ)

11/07/23

В първата седмица на юли 2023 година в Барселона се проведе заседание на Управителния съвет на Фондация "Азия-Европа" (ASEF). По правило такива срещи на управляващия орган се провеждат веднъж годишно и събират представителите на 50 страни от двата региона – 30 европейски и 20 азиатски държави, плюс представител на Европейския съюз и от Секретариата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Управителният съвет на ASEF имаше за цел да разгледа и одобри текущите проекти и програми на Фондация "Азия-Европа". 

Тази среща беше едно от първите ключови събития, които се проведоха в рамките на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз. Основният резултат от дискусията беше приемането на 3-годишния Стратегически план на АСЕФ. С този стратегически план ASEF ще отговори на новите изисквания на развиващата се динамика на отношенията между Азия и Европа и ще продължи мандата си за насърчаване на обмена между хората в двата региона. В дискусиите бяха очертани възможностите за поставянето на АСЕФ в пресечната точка на усилията за засилване на сътрудничеството между двата региона за справяне с глобалните предизвикателства. Представени бяха и основните проекти, реализирани от Фондацията в областта на образованието, културата, управлението, икономиката, устойчиво развитие, обществено здраве и медии.

Срещата беше организирана от Casa Asia – културен център, базиран в Барселона и чийто председател Хавиер Парондо е испанският гуверньор в ASEF и ротационен председател на Борда за 2023 година.  Министерството на външните работи, европейските въпроси и политиките за развитие на Испания, Градският съвет на Барселона, Европейския съюз.

Фондация Азия-Европа

ASEF е единствената постоянна институция на процеса Азиатско-европейска среща (АСЕМ) и е създадена през февруари 1997 г. от правителствата и организациите, участващи в АСЕМ, основният многостранен форум, създаден година по-рано, за да улесни политическото, икономическото и културното сътрудничество между Азия и Европа и съвместно да се справи с основните глобални предизвикателства. АСЕМ има 52 партньори: 50 държави-членки, от които 30 са европейски и 20 азиатски, към които трябва да се добавят ЕС и секретариатът на АСЕАН.

ASEF е междуправителствена организация с нестопанска цел, базирана в Сингапур, чиято основна задача е да насърчава разбирателството, отношенията и сътрудничеството между хората, институциите и организациите в Азия и Европа, чрез изпълнение на проекти и програми, свързани с културата, образованието, управлението, икономиката, устойчиво развитие, обществено здраве и медии.

 

Ключови думи ASEF