НОВИНИ

Участие на директора на Държавния културен институт в Генералната асамблея на EUNIC

06/07/23

В периода 29-30 юни 2023 година директора на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова взе участие в общото събрание на борда на директорите към EUNIC – Мрежа на културните институти в ЕС, която се състоя в Датския културен институт в Копенхаген. Държавният културен институт е пълноправен член на EUNIC от юни 2021 година и от тогава участва регулярно в годишните заседания, където се обсъждат важни теми за бъдещето на управлението на организацията и основните стратегически планове и нови проекти. В работните разговори и срещи освен тя се включи и стажантката в Института Кристин Симеонова, която е студент „Културология“ в СУ и работи активно по българо-датски културни проекти.

Основен фокус на тазгодишното събрание бяха теми, свързани с климата и интегрирането на тази проблематика дългосрочно в контекста на културната активност под формата на културна дипломация и обмен, осъществявани от клъстърите. Също така активиране на международното сътрудничество чрез социален диалог; изграждането на нова по-ефективна методология за постигане на новите цели, заложени в концепцията на EUNIC.

Друг акцент от конференцията бе гласуване и избиране от борда на директорите на EUNIC на нов президент. Директорката на Датския културен институт Камила Мордхорст бе избрана за нов президент на  организацията за следващия период, като тя ще ръководи мрежата от 39 културни институции. Основен фокус за нея ще бъде културният обмен между Дания и Украйна, както и целенасоченото и стратегическо сътрудничество между Датския културен институт с останалите представители на EUNIC мрежата. Бяха разгледани и обсъдени актуализации и създаването на нови клъстъри в Колумбия и Бразилия, както и бъдещото развитие на мрежата.

Директорът на ДКИ осъществи работни разговори с д-р Ондржей Черни, директор на Чешките центрове по света и понастоящем член на борда на директорите на EUNIC; Моника Виркла, директор на Шведския институт, Мирослава Пишова, дирекция по културна дипломация в Министерството на външните работи на Словакия, Мая Слободанач, департамент за публична дипломация, международни отношения и култура към Министерството на външните работи на Словения, н. Пр. Кристоф Хохенщайн, генерален директор на международни културни връзки към Министерството на европейските и международни отношения; Сара Келиф, главен експерт в Министерството на външните работи на Франция. представителите от Шведския институт - г-жа Моника Виркала, от Институт „Адам Мицкевич“ - г-жа Барбара Кржеска, Литвенския културен институт, г-жа Рута Нанартавицуите, както на  и г-н Филипе Монтесинос от Институт Сервантес. Г-жа Йовева представи някои от проектите на ДКИ  и участитето в клъстъра на EUNIC в София.  

Участието на ДКИ в генералната асамблея на EUNIC в Копенхаген бе важна стъпка към позиционирането на Държавния културен институт като пълноправна организация, с потенциал да бъде партньор в областта на културната дипломация, да работим съвместно за проекти, които да извеждат по-силна и устойчива европейската културна дипломация.

Ключови думи Копенхаген, EUNIC