НОВИНИ

Месец на българската култура в гр. Дегу, Р. Корея, 26 май – 30 юни 2023 г.

22/06/23

В сътрудничество с Община Сусонг в четвъртия по големина корейски град Дегу, посолството на България в Република Корея организира месец на българската култура в градската библиотека „Бомо“.  Програмата на събитието включва представяне на плакатната изложбата „Буквите на България – азбука на Европа“ - проект на Международното триенале на сценичния плакат-София. Международната плакатна акция “Буквите на България – Азбука на Европа” обединява усилията на 30 художника от 20 страни за създаване на колекция от постери, посветени на България и нейната култура през темата за уникалността и универсалността на българската азбука – една от трите писмености на Европа. Експозицията е отворена в периода в периода 26 май – 27 юни.  

От 30 май до 30 юни 2023 г. със съдействието на Държавния културен институт към МВнР в рамките на проекта киносалонът в библиотеката „Бомо“ прожектира пред публиката и съвременния български игрален филм „Писма от Антарктида“ (2019 г.) Режисьор на филма е Станислав Дончев, а актьорският състав включва Ирмена Чичикова, Симеон Ангелов, Диана Димитрова, Мая Бабурска, Иван Стаменов.

На 19 май се състоя церемонията за отбелязване на събитието, на която присъстваха представителите на местните власти Ким Де-Куон, кмет на Община Сусонг, и Джон Юнгте, председател на общинския съвет, академичните и културни среди и бизнеса. Гостите на вернисажа имаха възможност да опитат отбрани български вина. Събитието бе подпомогнато от местната компания „ТС Течанг“, а музиканти от Дегу изпълниха „Върви народе възродени“ и песни от корейския фолклор.

„Бомо“ е най-новата и модерна библиотека в града, която се посещава от по хиляда и петстотин до две хиляди души на ден. Посолството дари за фонда на библиотеката каталог на изложбата и копие на български език на книгата „Времеубежище“ от Георги Господинов.