НОВИНИ

Отбелязване на 30-годишнината от пълноправното членство на Република България в Международната организация на Франкофонията

13/03/23

Събитието е част от Програмата за отбелязване на 30-годишнината от пълноправното членство на Република България в Международната организация на Франкофонията, която се реализира под патронажа на Вицепрезидента на Република България госпожа Илияна Йотова

Изложбата ,,Посоки’’ показва част от творбите на художници, участвали през последните единадесет години в международните пленери, организирани от фондация ,,Солей’’ в рамките на Международния франкофонски фестивал ,,Солей’’, който се провежда всяка година от 3-ти до 8-ми юни в град Созопол. Тази година ще бъде неговото дванадесето издание, посветено на 30 години от членството на България във Франкофонията.

Домакин на изложбата е Държавният културен институт към Министъра на външните работи. Куратор на проекта е Александрина Исайлова, президент на Фондация „Солей“.

През годините близо 200 художници от 10 държави са участвали в пленерите. Всеки от тях е представил в своите картини светоусещането, надеждите и очакванията си за бъдещето, според националността, етноса и религията. Международният пленер е място за среща на творци от висока класа. Много от тях са преподаватели във висши училища по изкуствата. Богатият им житейски опит, творческите наслагвания, контактите с млади хора, възможността да видят и усетят живота в различни точки на света им разкрива поле за широко и свободно артистично изразяване.Пленерите позволяват на творците, участващи в тях, да установят контакти със свои колеги, да обменят професионален опит и най-вече да споделят творчески вдъхновения.  

 Международният франкофонски фестивал ,,Солей’’ им открива нови възможности, като пътят на техните творби продължава и след приключване на пленерите. Картините, създадени от тях, са участвали в изложби в Париж, Прага, Брюксел, Варшава и София.

Изложбата представя творби от Рада Цанкова, Греди Асса, Мариета Конова, Райна Стоймирова, Албена Щениовска – Еглофф, Михаил Бешев и Момчил Мирчев  - (България); Иво Пецов, Симонида Катановска, Мариан Дзин (Република Северна Македония); Анна Корнеруп Банк, Ив Гобар, Гьокче Делагранж, Клеман Бонвиле  - (Франция); София Татарашвили, Елене Мелкадзе, Кетеван Давланидзе  - (Грузия); Еми Бехари, Ералд Незай,  Бесиана Манала - (Албания); Ференц Золтан, Матей Лазард, София Овежан - (Румъния); Йоанис Сарсакис и Йоанис Кампасакалис - (Гърция).