НОВИНИ

Посещение на Директора на Държавния културен институт в Анкара

01/12/22

На 28.11.2022 г. посолството на България в Турция  бе домакин на международна група студенти – участници в проект по програма Еразъм+ на тема „Устойчиво зелено бъдеще“ с партньор от българска страна Bridges - Eastern European Forum for Dialogue .

В рамките на срещата бе организирана специална презентация - лекция от директора на Държавния културен институт към министъра на външните работи на България г-жа Снежана Йовева, която представи по-значими събития по линия на устойчивостта и изкуството, организирани от ДКИ, разказа за основните дейности и програми, както и представи  международните партньорства на института, работата с български и чуждестранни институции, университети, организации и медии.

Гостите имаха възможност да зададат въпроси и да разгледат  фото изложбите „Аромати“ и „История славянобългарска“, организирани със съдействието на Държавния културен институт  и на Централна библиотека на БАН .

В рамките на програмата от посещението в Анкара на директора на Държавния културен институт бе проведена и конструктивна среща с директора на Националната библиотека към президентството на Република Турция г-н Айхан Туглу. Г-жа Йовева представи основните дейности на Института, новите международни партьорства и перспективи за това. Сподели за успешната българо-турска изложба в галерия "Мисията", която представи двама артисти - Иван Милушев и Яшарали Тахир, в партньорството на посолството на Р Турция в София.

Бяха обсъдени  и идеи за бъдещи гостуващи тематични и фотографски изложби от програмата на Института, съвместно Посолството.

Библиотеката  e ново модерно публично пространство към президентството в Анкара и впечатлява с мащаб и модерни иновативни решения, една от най-големите библиотеки в Европа, открита през 2020 година. В нея има капацитет от около 5 500 места,  колекцията й се състои от 2 000 000 печатни книги и приблизително 2 000 000 периодични издания от 12 500 печатни списания. Освен това 46-те бази данни дават достъп до 550 000 електронни книги, 6 500 00 електронни изследвания и 120 000 000 статии.

Н. Пр. Ангел Чолаков и г-жа Йовева предадоха дарение от книги на български и на английски език за обогатяването на т. нар. "кът на България" - част от тях са специализирани издания на нашите партньори от Българския дипломатически институт и  Изпълнителната агенция за българите в чужбина  и ИБЦТ - БАН.  Директорът на библиотеката представи и специалната фототипна изложба в модерно изложбено пространство в библиотеката, посветена на първия им президент Мустафа Кемал Ататюрк, както и останалите иновативни пространствата за четене и събития.