НОВИНИ

Участие на филма „Дъвка за балончета“ в 34-тия Европейски филмов фестивал в Аман

25/11/22

На 19 ноември 2022 г., от 20:00 ч. в един от най-големите културни центрове в гр. Аман – „ХАЯ“ бе излъчен българският филм „Дъвка за балончета“ (2017 г.) на режисьора Станислав Тодоров – Роги, като част от традиционния за Йордания ежегоден Европейския филмов фестивал, организиран с подкрепата на ЕС и Асоциацията на европейските културни институти - EUNIC.

Тазгодишният 34-ти Европейски филмов фестивал се проведе се в периода 13-25 ноември 2022 г. В него участват 16 филма от държави-членки на ЕС - Белгия, Франция, Италия, Кипър, Румъния, Германия, Полша и други, а има и йордански филм.

Представянето на българския филм, който беше излъчен на български, с арабски и английски субтитри, предизвика интереса на разнородна публика – дипломати, местни граждани, европейци, хора от арт средите и млади хора.

Посланик Димитър Михайлов направи приветствие към публиката и организаторите от европейска и йорданска страна, в което подчерта, че за България е чест и удоволствие да участва в 34-тия Европейския филмов фестивал в Йордания и сърдечно благодари на любезните домакини EUNIC-Йордания и Делегацията на Европейския съюз в Йордания за възможността да покажем достойнствата на съвременното българско кино. 

Българският филм “Дъвка за балончета“ е драма, която описва много точно детството и особеностите на живота на обикновения българин през 80-те години на миналия век, но e и един своеобразен мост към съвремието. „Надявам се, филмът да ви потопи в тази действителност и да успеете да откриете общите ценности, убеждения и разбирания за динамиката на живота ни“, отбеляза посланик Михайлов преди прожекцията на българския филм.

 

Отзивите от българския филм за настоящата година показват, че той е определен от зрителите като един от трите най-силно въздействащи и стойностни в рамките на фестивала, което смятаме за показателно за достойното представяне на България на международното филмово събитие в Йордания. Продукцията участва в събитието със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи.