НОВИНИ

Организиране на изложба „Светлината на буквите“ и тържествено честване по случай Деня на народните будители в Голямо Торонто

08/11/22

Генералното консулство на Република България в Торонто, заедно с Канадско-Българска Фондация за културно наследство и изкуство, организираха тържествено честване на Деня на народните будители. Събитието се проведе на 6-ти ноември в една от залите на българския православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“, като присъстваха над 50 представители на българската общност в района на Голямо Торонто.

Генералното консулство представи изложбата „Светлината на буквите“. Това са 13 произведения, посветени на българската азбука по повод 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя „Кирил и Методий“ и предоставени от Държавния културен институт със съдействието на посолството в Отава. Изложбата представя най-ценните украсени български средновековни ръкописи от периода Х-ХVIII век.

Освен изложбата, беше организиран арт базар с български сувенири и керамика на талантливите приложнички: Ваня Петрова от Торонто и Виолета Михайлова от Монреал.

Присъстващите имаха удоволствието да се насладят на изпълненията на талантливите деца от Детско-юношеска Хорова група „Българче“, Детска танцова група „Златна Тракия“, както и на изключителното изпълнение на пиано от Симеон Шаламанов на „Есенна елегия“ на Панчо Владигеров.

След културната програма бе подготвен скромен коктейл за всички посетители с чаша вино и български гозби, предоставени от представители на българската общност в Голямо Торонто.