НОВИНИ

Откриване на изложба по повод 60 години дипломатически отношения между България и Алжир

01/11/22

Министърът на външните работи Николай Милков откри изложба, посветена на 60-ата годишнина от установяване на дипломатически отношения между Република България и Алжирската демократична и народна република, в присъствието на представители на дипломатическия корпус, общественици и журналисти. Изложбата бе организирана от Посолството на Алжирската демократична и народна република в София, съвместно с Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Държавната агенция "Архиви" и Българската телеграфна агенция.

В обръщението си към присъстващите официални гости министър Николай Милков изтъкна традиционно добрите приятелски отношения между България и Алжир и значението, което двете страни отдават на развитието на активен политически диалог и на нуждата от търсенето на нови възможности за партньорства и контакти. Той отправи пожелания за мир и просперитет на Алжир по повод предстоящия на 1 ноември национален празник на страната.

От своя страна посланикът на Алжир в България Бая Бенсмаил заяви, че близкото приятелство между двата народа е в основата на богатата история на отношенията с България, която бе една от първите държави, признали независимостта на страната. Тя изрази признателност към министерството на външните работи за отличната съвместна работа. Това дава своето отражение в съвсем практично измерение в контактите между страните и е отличен пример за дипломатически отношения, основаващи се на взаимно уважение и многостранно сътрудничество.

Приветствие произнесоха още директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева и председателят на Дружеството за приятелство „България-Алжир“ Иван Стефанов.

Експозицията включва документална изложба на тема „Алжир и България: 60 години приятелство и сътрудничество", представяща 60 архивни снимки и официални документи от БТА и Държавна агенция „Архиви“, както и колекция на български и алжирски художествени произведения под наслов „Красотата на Алжир и България чрез изкуството на художниците Георги Гьошев, Амира Хабибес и Илиес Белкайд“. Тя може да бъде видяна до 30 ноември в изложбената зала на МВнР.

Текст и снимки: МВнР