НОВИНИ

Държавният културен институт е партньор на юбилейното десето издание на Международното триенале на сценичния плакат

29/10/22

По повод Деня на народните будители на  1 ноември в Националния дворец на културата се открива десетото юбилейно издание на Международното триенале на сценичния плакат-София.

Създадено през 1994 година от Божидар Икономов (1943-2016), Божидар Йонов и Албена Спасова, днес Триеналето е сред авторитетните международни платформи за плакат и единственото изложение, фокусирано върху културната сцена.

Десетото издание се отличава от всички предходни, не само защото юбилеят предразполага към ретроспекции и прогнози,  а и  защото последните три години, подложиха на изпитание гражданската и творческа чувствителност на плакатиста, а мотото на десетото триенале Силата на плаката откликна на тези нагласи.

От цял свят са изпратени близо 4200 плаката, а селекционно жури подбира 300 сред тях, които ще бъдат експонирани и ще влязат в колекцията на Триеналето, а на 1 ноември ще бъдат обявени и наградените, определени от международно жури.

Домакин на десетото Триенале е Националният дворец на културата,  а съпътстващите изложби са в Националната галерия – Квадрат 500 , в залата на СБХ „Райко Алексиев“ и в новооткритата галерия 88. Акцент са художествените намеси в градската среда (площад „Славейков”, оградите на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет, НХА, на Националното музикално училище и на 95 СОУ; фасадата на Националната музикална академия и др.), защото връщат плаката на естественото му място -  улицата, която е и най-влиятелната галерия за това изкуство.

 

Програмата на специалните събития, съпътстващи Десетото триенале.

29. 10., 18.00 часа - изложбена галерия на СБХ, "Райко Алексиев", ул. "Г. Раковски" 125, ИЗЛОЖБА НА ЖУРИТО;

31. 10., 11.00 часа - НХА, "Шипка"1, лекции на трима от членовете на международното жури;

31. 10., 18.00 часа - Галерия 88, ул.  "Богатица" 25, ПЛАКАТИ И ПАМЕТ, In memoriam: Александър Сертев, Асен Старейщински, Божидар Икономов, Димитър Тасев, Камен Попов, Николай Ковачев, Огнян Фунев, Стефан Десподов;

01. 11., 11.00 - Национална галерия/квадрат 500 - Панорамна зала, среща с журналисти и партньори в изложбата ПРАВО В ДЕСЕТКАТА - историята на Триеналето, разказана  през избрани дарения и плакати, от неговия уникален фонд + представяне и подаряване на каталог.

 

Десетото Триенале са провежда със съдействието на:

Национален фонд „Култура”, Столична програма „Култура“, Министерството на Културата, НДК, Националната галерия, СБХ, НХА, Полския институт в България, Държавния културен институт, галерия 88, Община Димитровград и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.