НОВИНИ

Представителната изложба "Дипломация и изкуство" се откри в Националната галерия в Скопие

28/10/22

В Националната галерия в Скопие се откри представителната изложба "Дипломация и изкуство" на Държавния културен институт към министъра на външните работи, която успешно привлече почитатели на съвременното българско изкуство, дипломати и медии.

През 2022 година изложба "Дипломация и изкуство" беше успешно представена в Националния музей на Черна гора в гр. Цетине и в Музея на литературата и театрално изкуство в Сараево, Босна и Херцеговина.

Изложба, включваща 22 живописни платна на утвърдени български художници от следвоенния период, успели да съхранят постиженията в областта на изобразителното изкуство от предните поколения артисти, добавяйки своите творчески търсения, е организирана в партньорство с Българския културно-информационен център в Скопие и Националната художествена галерия на Република Северна Македония, със съдействието на Българското посолство в Скопие, Българската телеграфна агенция е медиен партньор.  

На откриването д-р Дита Старова Керими директор на Националната художествена галерия на Северна Македония каза: "През културата и изкуството ще направим мостовете. Защото само изкуството ни сплотява запознавайки се, чрез него един с друг и всичко онова, което носим, ще преодолеем. Като художник искам да благодаря точно за тези платна, защото публиката ни ще има рядката възможност да види пейзажи тъкмо с мотиви от България, които показват голямото майсторство на българските художници“. 

"Тази изложба е много скъпа за мен и хората от посолството на България в Република Северна Македония, защото ние познаваме тези картини от коридорите на министерството, а тя беше организирана в продължение на почти година. В залите на Чифте хамам, ще бъде експонирана до 8 ноември, след което картините ще могат да бъдат видени и в новия дом на Българския културно-информационен център", сподели директорът на Културно информационния център на България в Скопие Антония Велева. 

"Разказът, който днес представяме тук е свързан с историята на българското изкуство и е резултат от работата на екипа на Държавния културен институт към министъра на външните работи, за да покажем българското изобразително изкуство през различни  периоди. От 40-те години на миналия век до новото време и новите импулси на нашите творци, до съвсем модерните разрези в него", каза Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи на България, която благодари на Националната художествена галерия в Северна Македония, на Министерството на външните работи, на посолството на страната ни в Северна Македония и на Българския културно-информационен център, определяйки изложените платна, като "емоционално преживяна изложба, която показва, че културата и изкуството са онзи мост, през който всички минават заедно и който сближава". 

В официалното откриване се включи и н. Пр. Ангел Ангелов,  посланика на България в Северна Македония: "Тези картини дават друга перспектива на живота. Това не е ежедневието, това е по-голяма картина. Картина на картините, гледайте нея. Тези крачки, които правим, това, което представяме бързо ще върнат сътрудничеството на двете общности".

Сред гостите на откриването на изложбата присъстваха и заместник-министърът на културата на Република Северна Македония Даим Лучи, Ядранка Димов, директор на Дирекция двустранни отношения с държавите от Югоизточна Европа в Министерството на външните работи на Северна Македония, представители на българското посолство, куратори и художници, творци от България и Република Северна Македония. 

Тази експозиция е продължение на първоначалната изложба "Дипломация и изкуство", посветена на 140 години от създаването на Българската дипломатическа служба, която беше представена в редица национални и регионални музеи и галерии в периода 2019-2021. В нея са включени автори, творили от 40-те години на миналия век до съвременни български художници-Константин Щъркелов, Деню Чоканов, Атанас Михов, Здравко Александров, Васил Стоилов, Владимир Мански, Ваня Дечева, Тодор Динов, Борис Ненов, Владимир Гоев, Найден Петков, Андрей Лекарски, Георги Божилов, Йордан Кацамунски, Светлин Русев, следвани от Георги Баев, Свилен Блажев, Стоян Цанев, Велико Маринчевски, Иван Милев. В изложбата преобладават живописните платна, предимно пейзажи. Списъкът на представените в изложбата автори завършва с Алцек Мишев. Неговата миниатюра върху дъска пресъздава акцията му "Преплуване през Атлантика" /1979 – 1982 г./, когато Мишев прекосява Атлантическия океан.  

Платната, представени в Скопие, са част от фонда на Министерството на външните работи на България, създаван  в продължение на десетилетия, като в сградата на министерството в София тази колекция наброява над 400 творби, а в българските мисии зад граница са експонирани близо 2000.    

Изложбата е експонирана в Чифте хамам, превърната в национална художествена галерия в Старата скопска чаршия и ще бъде там до 8 ноември.