НОВИНИ

Изложбата „Светлината на буквите“ е представена във Ванкувър, Британска Колумбия

29/09/22

Първата по рода си изложба в провинция Британска Колумбия, която разказва за славната история на българската азбука – „Светлината на буквите“, успешно се състоя във Ванкувър в Деня на независимостта на Р България – 22 септември. Изложбата беше организирана от Генералното консулство на Република България в Торонто със съдействието на посолството и Българо-канадското дружество в Британска Колумбия.

13 произведения, посветени на българската азбука бяха изложени във Ванкувър по повод 1150-та годишнина от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий.

Изложбата „Светлината на буквите” е създадена по инициатива на Държавния културен институт към българското Министерство на външните работи по повод годишнината на славянската писменост. Колекцията е събрана от член кореспондента на БАН проф. Аксиния Джурова и доц. Вася Велинова, а творбите са предоставени със съдействието на фондация „Елена и Иван Дуйчеви” и Научен архив към БАН.

Изложбата е от 2013-а година – годината, която е обявена от ЮНЕСКО за година на Кирил и Методий и създаването на славянската писменост.

Генералното консулство представя изложбата за четвърти пореден път в Канада. Досега е била в провинциите – Онтарио и Албърта, но за първи път е изложена за посетители в Британска Колумбия. Изложбата ще остане в провинцията до края на месеца. 

По време на официалното събитие, с което беше открита изложбата, генералният консул г-жа Велислава Панова използва възможността да връчи специалната награда за отбелязване на 20 годишнината от създаването на Българо-канадското дружество. Специалната награда беше инициирана от посланик Светлана Стойчева - Етрополски през 2021-а година, но заради пандемията от Ковид не успя да бъде организирана подобаваща церемония.

„От името на целия екип на генералното консулство, на посолството и на Министерство на външните работи благодарим на всички, които със своето време, отдаденост, енергия и усилия и най-вече голямо сърце са участвали и ще участват и занапред във всички прояви, които се организират от и за България. Вие правите България видима за Канада и ние Ви благодарим“, заяви г-жа Панова по време на церемонията и прочете специалния поздрав от името на министър Николай Милков.

От своя страна от дружеството бяха приготвили изненади за всички български граждани с изложба на български носии и участие в забавната програма на няколко български фолклорни формации както и детски участия с песни и стихотворения.