НОВИНИ

Участие в „Европейските дни на наследството“ и „Европейския ден на езиците“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи

14/09/22

Държавният културен институт към министъра на външните работи ще се включи за поредна година в две мащабни европейски инициативи, които ще се състоят в София между 17 и 18 септември – „Европейските дни на наследството“ и „Европейският ден на езиците“.

Европейски дни на наследството – София 2022“ се организират от Френския институт в България в партньорство с Министерство на културата и Столична община. Тазгодишното издание е на тема „Устойчиво културно наследство“ и има за цел да покаже връзката между опазването на културното наследство и устойчивото екологично бъдеще. В програмата на събитието участват над 30 културни обекта със забележителна архитектура, които ще разкрият своите тайни на софийската публика.

Държавният културен институт към МВнР и галерия „Мисията“ ще участват в събитието със следната програма за събота, 17 септември:

11:00-12:00 ч. Обиколка с лекция на Скулптурния парк на МВнР (Събиране на входа за посетители на ул. „Александър Жендов“ 2 в 10:45 ч.)

10:00-13:00 ч. Галерия „Мисията“ – изложба живопис „Близост“, Яшарали Тахир (Турция) и Иван Милушев (България)

Пълната програма на събитието можете да откриете тук: https://cutt.ly/ZCbBXWZ

На 17 септември, на който също се отбелязва и Денят на София, ще се състои изданието на „Европейския ден на езиците“. Традиционно Европейският ден на езиците се чества ежегодно на 26 септември по инициатива на Съвета на Европа. Представлявани от 46-те държави членки на Съвета на Европа, 700 милиона европейци се насърчават да изучават повече езици както в училище, така и извън него. Съветът на Европа окуражава многоезичността на континента с убеждението, че езиковото многообразие е средство за постигане на по-добро междукултурно разбирателство и ключов елемент от богатото културно наследство на Европа. 

По повод „Европейския Ден на езиците“ Държавният културен институт покани свои партньори, които да се включат в изнесените на открито отворени информационни шатри на площад „Славейков“ в София. Центърът за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски“, Институтът за български език към БАН и Националната научна програма “Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие” към СУ „Св. Климент Охридски“ обединяват усилията си за представянето и промотирането на българския език и историческа памет по един съвременен и атраактивен начин и чрез промоционални материали, филми, видеа, интерактивни карти, игри ще се включат в събитието, което ще се състои от 10:30 до 16:00 ч. на 17 септември на площад „Славейков“.