НОВИНИ

Мобилната изложба „Светлината на буквите“ ще бъде представена във Ванкувър, Британска Колумбия

31/08/22

Генералното консулство на Република България в Торонто организира представянето на изложбата „Светлината на буквите“ във Ванкувър, провинция Британска Колумбия на 22-ри септември 2022 г. Датата е избрана заради честванията по повод Деня на българската независимост, която ще бъде отбелязана заедно с българската общност и канадските власти във Ванкувър.

Изложбата, която е създадена по инициатива на Държавния културен институт към българското Министерство на външните работи по повод годишнината на славянската писменост, за първи път ще бъде показана в провинцията със съдействието на Българо-Канадското дружество, което ще бъде наградено на събитието с грамота от Държавната агенция за българите в чужбина по повод неговата 20-а годишнина.

Колекцията за изложбата „Светлината на буквите“ е събрана от член кореспондента на БАН проф. Аксиния Джурова и доц. Вася Велинова, а творбите са предоставени със съдействието на фондация „Елена и Иван Дуйчеви” и Научен архив към БАН.

Изложбата е от 2013-а година – годината, която е обявена от ЮНЕСКО за година на Кирил и Методий и създаването на славянската писменост.

Изложбата „Светлината на буквите“ вече беше представена в историческия музей в гр. Ниагара Фолс и в гр. Китченер, провинция Онтарио със съдействието на посолството в Отава, както и в общината в гр. Ниагара Фолс и в гр. Калгари, провинция Албърта.