НОВИНИ

ФОТОГРАФСКАТА ИЗЛОЖБАТА „ТРАДИЦИИ“ БЕ ПРЕДСТАВЕНА НА ФЕСТИВАЛА НА НАЦИИТЕ В БУДАПЕЩА

22/07/22

На 16 юли 2022 г. в Будапеща се реализира разнообразно представяне на българската култура, което бе  част от програмата на „Фестивала на нациите“ в унгарската столица.

Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова се включи в официалното тържество с приветствие към гостите на фестивала – представители на българската общност, дипломати, медии, партньори, и след това участва в откриването на фототипната изложба „Традиции“, която е част от програмата на Института „пътуващи експозиции“.

Изложбата „Традиции“ на българския фотограф Александър Михайлов е експонирана на открито в парково пространство и достъпна да се разглежда до края на месец август. Тя е синтезиран визуален разказ на богата палитра от традиции, обреди и мултикултурно разнообразие в българската култура. Специална визита с интригуващ разказ за българските традиции, обичаи и обреди, за богатия ни фолклор, с гостите от дипломатическия корпус направи Н.Пр. Христо Полендаков, посланик на Република България в Унгария, придружаван от г-жа Снежана Йовева-Димитрова и д-р Йордан Бочков, почетен консул на България със седалище в Кечкемет, Унгария. От унгарска страна събитието бе уважено от заместник-кмета на район Терезварош д-р Жужана Керек Белезнаи. По време на словото си тя даде много примери за българските заслуги и принос за развитието на Унгария и изрази удовлетвореност за отличното партньорство.

В инициативата на културно средище „Йотвьош 10“ Посолството на Република България в Будапеща организира прием с български баници, месни специалитети, минерална вода и вино, които илюстрираха колко силен инструмент за взаимно опознаване може да е храната и как кулинарната дипломация сближава. Партньори на проекта са Българско посолство в Будапеща, Държавният културен институт към министъра на външните работи, Българския културен институт и Българското самоуправление в Терезварош. Събитието се проведе на открито в един от централните райони на унгарската столица, като координатор от българска страна бе г-жа Светла Кьосева – председател на българското самоуправление в район Терезварош и главен редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот „Хемус“.

Програмата на фестивала продължи с музикални изпълнения на оркестър „Фалкафолк“, който редовно организира събирания, популяризиращи българския танц и народна музика. Специален концерт изнесе унгарската група „Месечинка“ с ръководител Емил Билярски и солист Ана Мария Ола. „Месечинка“ е една от най-популярните съвременни унгарски групи за световна и етномузика. В изпълненията им може да се чуе както балкански  ритми и мелодики, така и рок и джаз. Любопитно е, че най-новият им диск е класиран на седмо място в престижна международна класация World Music Charts Europe. 

Фестивалът завърши с лятно кино и прожекция на българския игрален филм „Летовници“ на режисьора Ивайло Пенчев със субтитри на унгарски език, което привлече много зрители в съботния ден. Филмът е носител на наградата на публиката на фестивала „Златна роза“, както и на габровския фестивал на хумора.