НОВИНИ

Откриване на изложбата „Дипломация и изкуство II“ по повод Деня на българската дипломатическа служба в Музея на литературата и театралното изкуство в Сараево

20/07/22

На 19.07.2022 г. по повод Деня на българската дипломатическа служба в Музея на литературата и театралното изкуство в Сараево беше открита изложбата „Дипломация и изкуство II“ с любезното съдействие на Държавния културен институт към министъра на външните работи и домакините от музея в Сараево. Събитието беше посветено и на 30- годишнината от признаването от страна на България на независимостта на Босна и Херцеговина. 

На официалното събитие присъстваха г-н Самир Карич, съветник по външнополитическите въпроси на министър Бисера Туркович, бившият член на Председателството на Босна и Херцеговина Иве Мире-Йовича, кметът на град Киселяк Младен Мишурич-Рамляк, политическият съветник на командира на ЕУФОР, старши националният представител на България в мисията на ЕУФОР „Алтея“ Иван Иванов и български военнослужещи, директорът на зимния фестивал в Сараево и председател на мирния център Ибрахим Спасич, директорът на историческия музей Елма Хасанбегович, представители на дипломатическия корпус и редица приятели на България.

В обръщението си към гостите г-жа Михнета Авдич, уредник на музея на литературата и театралното изкуство, заяви, че съществува дългогодишно сътрудничество с посолството на България в Сараево. Тя сподели също така, че е изключително щастлива от факта, че  има честта да открие тази изключителна изложба на български художници, която е част от фонда на Министерството на външните работи на Република България. Подчертано беше, че със съдействието на посолството ще бъде представена и изложба за босненския писател Исак Самоковлия в музея в гр. Самоков, откъдето произхожда неговият род.

От своя страна посланик Валери Йотов заяви в изказването си, че изкуството и културната дипломация са свързващ мост между народите и страните за развитието на дипломатическите и политически отношения между тях, както и че дипломацията е също изкуство – изкуството на възможния компромис. Той посочи, че Посолството на България в Сараево отделя голямо внимание в дейността си за това да популяризира и запознава обществеността на Босна и Херцеговина чрез културни събития с българската история, изкуство и принос в европейската цивилизация, както и с историческата и културната близост между двата народа.

Директорът на Държания културен институт г-жа Снежана Йовева сподели с гостите, че изложбата „Дипломация и изкуство II“ е представителен проект от богатия Художествен фонд на Министерството на външните работи и екипът от Държавния културен институт към Министъра на външните работи селектира произведения, които показват ролята на изкуствата в дипломация през годините, както и че изложбата е богата на теми, цветове и стил. Г-жа Йовева заяви, че за нея е чест, че след успеха на експозицията в Цетине, Черна Гора, изложбата гостува в Сараево по покана на Музея за литература и театрално изкуство и Българското посолство в Босна и Херцеговина.

Официалното откриване на изложбата беше придружено от кратък коктейл с дегустация на  български вина и напитки. 

Изложбата в Музея на литературата и театралното изкуство в Босна и Херцеговина в Сараево ще бъде отворена за посетители до 29 юли, включително.