НОВИНИ

Културни събития по повод 9 май - денят на Европа

30/04/10

През месец май – в културната програма на мисиите ни в чужбина присъстваха редица събития, посветени на  9 май - Денят на Европа.

Сърбия – В Ниш Денят на Европа бе честван с премиерна прожекция  на българския филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.По този повод  в. „Народне новине” /http://www.nn.hr/Default.aspx/ помества следната информация: „За значението на премиерата на българския филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на режисьора Стефан Командарев  допринесе  присъствието на представителите  на Генералното консулство на България в Ниш, както и на продуцентите  на филма: от българска страна Стефан Китанов, а от сръбска Горан Радакович.

Великобритания - Църковно-славянски песнопения и обработки на автентични български народни песни изпълни Българският лондонски хор на празничната церемония в Уестминстърското абатство в Лондон по повод отбелязването Деня на Европа. На събитието присъстваха много посланици, акредитирани в Лондон, представители на британския политически елит и на културните среди.

Германия - Дипломатическото бюро в Бон се включи в тържествените чествания на Деня на Европа в Дюселдорф и Бон с представяне на страната ни, популяризиращо я  като туристическа дестинация с природни и културно-исторически забележителности. Участието ни в тържествата в Дюселдорф бе подкрепено от кметството: щандът с рекламни материали за България бе разположен до трибуната и щанда на Кметството, а групата за народни танци „Луди Млади” изнесе програма непосредствено след приветственото слово на  главният кмет на Дюселдорф  Дирк Елберс.

В Бон дипломатическото бюро, съвместно със студентското дружество „Будители”,  организира и представи   щанд с информационни материали за туризма, икономиката, историята и културата на България. Посетителите имаха възможност да видят рекламни филми за България и дегустират български вина.

Испания - По повод честването на 9 май, Денят на Европа в Мадрид, България се представи със собствен информационен щанд и фолклорна програма на асоциация “Тангра”, включваща народни песни , хора и музикални изпълнения от всички краища на България.  И тази година най-посещавания емблематичен централен площад в испанската столица – Пуерта дел Сол събра хиляди европесйки граждани, които имаха вързможност да се срещнат с културата и традициите на страните-членки на Европейския съюз.

Молдова – На 15 май 2010 г.  в Кишинев бе отбелязан Денят на Европа.
По време на честванията, които се състояха на централния площад в града, българското посолство представи исторически, културни и туристически забележителности от България. Участие в представянето на България взе ансамбъл „Въгленче” от българския лицей „Васил Левски” в Кишинев, които изпълниха автентични народни песни и хора. Посолството се включи и в организираното езиково училище с открит урок по български език.

Украйна – Делегацията на Европейската комисия в Киев и страните-членки на ЕС взеха участие в организираното на 15 май от украинските власти честване на Деня на Европа. В центъра на града бе създадено Европейско селище, в което всяка страна-членка, страна-кандидат, Европейската комисия и Украйна бяха представени със собствени щандове.На българския щанд, организиран от Посолството на Република България в Киев, бяха представени туристическите дестинации на нашата страна, раздадени брошури и рекламни материали, посветени на България.

Япония – Във връзка с инициативата в рамките на представянето на посолствата  на страните-членки на ЕС, посланик д-р Любомир Тодоров изнесе лекции в префектура Хоккайдо. Тази година презентациите бяха под надслов “Европейският съюз идва в твоето училище”, а  поводът -  Денят на Европа. Целта на кампанията, бе запознаването на японските ученици с всяка отделна страна – членка на ЕС.

Открит европейски дом във Вашингтон -EU Open House 2010

На 8 май т.г. се проведе четвъртото издание на събитието “Открит европейски дом” (EU Open House 2010) във Вашингтон.  Гостите имаха възможносттта да разгледат откритата на 29 април т.г., от министъра на  външните работи г-н Николай Младенов изложба, посветена на спасяването на българските евреи - “Силата на гражданското общество – съдбата на българските евреи по време на Холокоста”, както и фотоизложбата “Завръщането на България в Европа – края на 19-ти и началота на 20-ти век”. Посетителите оцениха и предлаганите образци от български кулинарни специалитети и червено вино.

Тазгодишното издание на събитието “Открит европейски дом 2010” във Вашингтон би могло да се оцени като най-крупната изява през годината, и като голям успех в посока на представяне и популяризиране на положителния образ на Европейския съюз, и в частност на страните-членки. Впечатляващият брой гости, посетили българското посолство през тази година говори за възходящия интерес към България, което допринася за утвърждаване на българската културна идентичност и ролята на България за обогатяване на европейското културно многообразие.

Чествания на Деня на Европа-9 май в Анкара

Посолството на Р България в Анкара, съвместно с ДКИ към МВнР,  представи страната ни в рамките на организираните в турската столица от Делегацията на ЕС и от турския Генерален секретариат по европейските въпроси, чествания на Деня на Европа-9 май. Програмата на еднодневния „Европейски фестивал” включваше редица прояви като представяне на рекламни щандове на страните от ЕС, музикални и танцови изпълнения на състави от държавите-участнички и от Турция, колоездачна обиколка на турската столица, концерт на открито и видеовръзка за пряко излъчване на тържествата по случай празника в Истанбул. Представители на българското посолство, заедно с колеги от мисиите на останалите страни членки на ЕС, участваха в колоездачна обиколка на Анкара, предвождана от министъра по европейските въпроси и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Баъш. Събитието бе широко отразено в турските медии. Бе засадено „дърво на България” в специално обособена за ЕС част на централния парк „Генчлик”. Аранжиран бе и щанд на нашата страна, редом с останалите държави членки, на който бяха излъчвани филми, представящи България. Успешно организираното българско участие в тези инициативи спомогна за утвърждаването на образа на България, чието европейско развитие е от особен интерес за гражданите на съседна Турция. Определено може да се твърди, че българският щанд бе сред най-популярните в рамките на „европейското селище”, като причината за това се дължи на съседството на двете страни, множеството човешки връзки между тях и добрите двустранни отношения.