НОВИНИ

Изложба „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ в Министерството на външните работи

12/07/22

„Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ е изложба, изготвена от посолството на Кралство Испания в България. Целта на изложбата е да бъдат представени на посетителите поредица от илюстрации на героите и техните приключения в романа „Дон Кихот“, посредством интерпретацията и въображението на различни художници, работили по първите издания на произведението.

Изложбата, създадена по повод честването на годишнина от кончината на един от най-великите и универсални писатели, испанеца Мигел де Сервантес Сааведра, представя гениалната му творба „Дон Кихот де ла Манча“ чрез илюстрациите, които са се отразили и въздействали върху прочита й през вековете. Изложбата бе показана за първи път през 2016 г. в Националната библиотека на Алжир по повод четиристотин години от смъртта на Сервантес и през юни 2022г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София.

Експозицията, която ще продължи до край на август 2022 г., включва 8 пана с информация за гравюрите и различните издания на Дон Кихот.

Инициативата се реализира от Държавния културен институт към министъра на външните работи и има за цел да активира представителното пространство на етаж 7 в МВнР чрез гостуване на мобилни (постерни или фотографски) изложби от дипломатически мисии, културни институти и регионални музеи и галерии.

 Изложбата може да бъде видяна след предварително записване на теллефон 02 903 06 41.