НОВИНИ

Държавният културен институт към Министъра на външните работи взе участие в Общото събрание на Eunic Global в Мюнхен

30/06/22

В периода 23-24 юни 2022 г. представители на Държавния културен институт към Министъра на външните работи взеха участие в редовното Общо събрание на EUNIC Global (Асоциацията на националните европейски културни институти), което се проведе в Мюнхен, Германия. Общото събрание на EUNIC е открито за представители на всички членове на Асоциацията и е управителният орган на EUNIC, който определя стратегията на мрежата от европейски правителствени и неправителствени организации, занимаващи се с международни културни взаимоотношения. Заедно със своите партньори Асоциацията има за цел да активизира европейското културно сътрудничество в повече от 100 страни по света с мрежа от клъстери, черпейки от богатия опит на своите членове от всички държави-членки на ЕС и асоциирани страни.

Организацията по срещата бе поета от Гьоте Институт, чийто главен офис се намира в Мюнхен, а причина за това бе предаването на президентския пост на Асоциацията от досегашния президент - г-н Гусман Паласиос (представител на AECID в EUNIC, Директор по културни и научни връзки AECID в Министерството на външните работи и сътрудничеството на Испания) на г-н Йоханес Еберт (Генерален секретар на Гьоте институт). Президентският пост в EUNIC е с мандат от една година. Събранието постави няколко основни цели в дневния ред на срещата: да се съживи фокусът на EUNIC върху работа, основана на съдържанието; да се инициира сътрудничество по съвместен проект на EUNIC по тема от общ интерес; да бъдат обсъдени и да се вземе решение по стратегически промени в управлението на EUNIC; да се информират членовете на EUNIC за текущите дейности и стратегическата им насоченост.

Общото събрание одобри 3 нови клъстера в Барселона (Испания), Кансай (Япония) и Нова Зеландия, с което броят на клъстерите на EUNIC се увеличиха на 136 в 104 държави.

След кратък обзор на осъществените реални и виртуални срещи през последните 6 месеца, направен от Гусман Паласиос и директора на EUNIC Андрю Манинг, беше посрещнат новият президент на Асоциацията – Йоханес Еберт. Във встъпителните си думи като президент Еберт засегна темата за нуждата от промени в административно и стратегическо отношение на клъстерната мрежа и засвидетелства ключовата роля на Асоциацията за развитието на културната дипломация в Европа и в глобален мащаб.

Снимки: ©Loredana La Rocca

Ключови думи EUNIC Global, Мюнхен