НОВИНИ

ФОТОГРАФСКАТА ИЗЛОЖБА „ПОСОКИ“ ГОСТУВА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФРАНКОФОНСКИ ФЕСТИВАЛ „СОЛЕЙ“ В СОЗОПОЛ

07/06/22

В обновения експозиционен център на стария град на Созопол бе открита фотографската изложба  „Посоки“, реализирана от Държавния културен институт към министъра на външните работи, съвместно с Фондация „Фотофабрика“ през 2020 година. Фотоизложбата е част от богатата програма на XI-тия Международен франкофонски фестивал „Солей“, който се провежда в гр. Созопол между 3 – 8 юни, 2022 г. Участие в него имат творци и проекти от България, Р Северна Македония, Румъния, Албания, Косово, Гърция, Швейцаря, Азербайджан, Грузия и Франция. Гостите на Созопол в рамките на фестивала имат възможността да посетят редица интересни колективни  индивидуални изложби, концерти – джаз, естрада, арт акции и творчески работилници, които представят многообразието на културните образци на страните участнички.

По време на откриването на експозицията приветствия към гостите отправиха г-жа Александрина Исайлова, Арт директор на фестивала „Солей“, която отбеляза: Изложбата е уникална по своя характер и бих искала да отбележа, че е така подредена сред уникалните археологически артефакти и старинни съдове от региона със съдействието на директора на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев. По този начин тя е на много добро ниво и добре си кореспондира с артефактите.“ Секретарят на община Созопол Янко Костадинов поздрави всички гости и артисти, отправи благодарност към организаторите на Международния франкофонски фестивал и на Държавния културен институт за гостуването с интересна изложба и популяризирането по този начин на обекти в старинен Созопол – чрез модерни фотографски експозиции. Директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева също благодари на  домакините и организаторите на фестивала и подчерта в своето приветствие, че изложбата „Посоки“ е истинска отправна точка за взаимодействието между хората и реален пример от какво се вдъхновяват артистите, за да намират посоки, да показват образи, действия, красота и споделеност и да има послания.“

Фотографската изложба "Посоки"е реализирана през 2020 година по повод отбелязването на 15 години от създаването на  Държавния културен институт към министъра на външните работи. Тя е реализирана съвместно с Фондация „ФотоФабрика“ като резултат от проведен конкурс и селектирани фотографии от 14 участника, които най-пряко кореспондират с темата „Посоки“. Това са:  Венцислав Петров, Виолета Апостолова, Георги Митев, Елена Савова, Златко Латев, Иван Несторов, Изабела Манолова, Лиляна Караджова, Минко Михайлов, Николай Алексиев, Пламен Христов, Розалия Малчева, Таня Ангелова и Христо Крачолов. Изложбата представя изображения, заснети от любители на фотографията, без ограничения във възрастта и професионалния опит, които пряко или непряко отразяват темите за глобализацията, идентичността, междукултурния диалог и толерантността между различните нации, като до сега е гостувала в София, Копривщица, Милано, Рим, Отава, Торонто и др.

Фотографската изложба предизвика силен интерес у публиката,  тя е част от пътуващите експозиции на ДКИ и може да бъде разглеждана в Музеен център в стария град в Созопол до края на месец юни.